От 20 години жителка на Обединеното кралство яде само картофи заради рядък патологичен страх от други храни. За последиците от подобен вид диета младата дама разказа пред Jam Press.
29-годишната Джоди Шоу споделя, че от детска възраст страда от селективно хранително разстройство. При такава диагноза човек избягва да консумира конкретни храни, а в случая на британката – практически всички.
Жената обяснява, че този проблем е психологически. И признава, че яде картофите, само за да оцелее.
"Откакто се помня, имам проблем с храната. Имам фобия от храна. Това е психическа блокада. Сблъсквам се с това три пъти на ден. Просто ям, за да оцелея", признава тя.
Джоди работи като медицинска сестра и трудно се справя с 12-часовите смени. Заради диетата си тя страда от липса на фолиева киселина, витамин D и желязо, което води до хронична умора, кожни проблеми, а също така увеличава натоварването на сърцето.
"Имам висок холестерол, защото през цялото време ям само въглехидрати. Страдам от недохранване. Аз съм медицинска сестра и работя по 12 часа, така че е трудно. Изтощена съм", добавя тя.
Шоу приема витамини, но те не могат да заменят пълноценното разнообразно хранене.
"Страдам от хронична умора, мозъчна мъгла, промени в настроението и болки. Ям само бежова храна, която е боклук. Много рядко се случва да консумирам зеленчуци. Трябва да се насилвам, за да ям плодове или зеленчуци.
Ако нещата станат наистина зле, ще трябва да вляза в болница. Някои пациенти се налага да се хранят през сонда", оплаква се тя.
От 2022 г. Шоу се подлага на психотерапия. Благодарение на нея тя вече може да се принуди да яде зеленчуци и плодове. Понякога успява да глътне сандвич със сирене и малко зърнена закуска.
Британката признава, че се чувства изключително неудобно, когато излиза на вечеря, тъй като обикновено си поръчва пюре и пържени картофи.
Тя добавя, че наистина иска да се наслади на храната, но все още не може. /jenata.blitz.bg