logo

Тайната падна: Учени разкриха кои жени живеят над 90 години

Тайната падна: Учени разкриха кои жени живеят над 90 години

Изследването е на експерти от Калифорнийския университет

Колко дълго ще живее една жена зависи от един фактор, свързан с дълголетието на нежния пол. Учени от Калифорнийския университет проведоха проучване, целящо да установи връзката между колебанията в телесното тегло и продължителността на живота на жената.

Шокиращо откритие за кърмата

Тайната на дълголетието на жените

Учените са открили, че наддаването на тегло не влияе върху продължителността на живота на жената, но загубата на тегло, особено когато е направена неволно, е свързана с вероятността да живеете до 90 и повече години.

Наддаването на тегло се счита за увеличение на телесното тегло с повече от 5%, загубата на тегло е намаляване на телесното тегло с повече от 5%. Ако теглото се колебае в рамките на плюс или минус 5%, то се счита за стабилно.

Проучването установи, че жените на възраст над 60 години със стабилно тегло от един и половина, два пъти по-вероятно да живеят до 90-100 години, отколкото тези, които губят тегло с повече от 5 кг.

В повечето страни по света жените живеят по-дълго от мъжете, средно с шест години. В някои страни тази разлика е 11 години.

Връзката между стабилността на теглото и продължителността на живота може да се обясни с нормалното функциониране на човешкото тяло.

Луди от възбуда: 4 странни неща, които побъркват мъжете

Факт е, че въпреки че по време на живота на човек теглото му намалява или се увеличава от време на време, ако няма специални, критични причини за това, то остава стабилно през по-голямата част от живота му.

Хора, които се подлагат на различни диети, за да отслабнат, забелязват, че с течение на времето теглото се връща приблизително на същото ниво, както преди началото на диетата. Според статистиката само 10% от хората могат да поддържат тегло след приключване на диета.

По този начин здравото тяло се стреми да възпроизведе стабилност. Работата му се сравнява с работата на термостат - когато стане горещо, климатикът се включва, когато стане студено, се включва парното.

Най-много здрави хора над 100-годишна възраст живеят в Япония, в Окинава. Защо тук? Може би тайната на дълголетието им е в храната.

В Окинава хората ядат много зърнени храни, зеленчуци и риба. Напротив, по-малко са яйцата, месото и млечните продукти в диетата им. Дейзи Макфадън от САЩ, която навършва 101 години през ноември, следва примера. Тя редовно яде овесени ядки и плодове за закуска, салата с пилешко или риба за обяд и зеленчуци на пара с постно месо за вечеря.

Д-р Ерик Раков споделя, че не само физическото, но и умственото обучение ще ви помогне да доживеете до 100 години. Един от начините да тренирате мозъка си е чрез решаване на кръстословици.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Жана

Жана 23.09.2023 15:59

"Постно месо"...нарича се тофу. Стига copy-paste от Google преводач