Лекарите назоваха вещество, което може да изпълнява функцията за предотвратяване на рак.
Както съобщава порталът Health-food.rf с позоваване на експерти, това вещество е алицин.
Той се съдържа в една от любимите на българите храна и може значително да помогне в борбата с куп здравословни проблеми.
Става въпрос за чесъна. Ето защо лекарите съветват да включите традиционния продукт в ястията си.
Според тях алицинът има дълбок антимикробен ефект върху човешкото тяло, неутрализира токсините, премахва отровите от тялото и поддържа нормални левкоцити в кръвта.
Действието на веществото се осъществява по следния начин: алицинът премахва свободните радикали от човешкото тяло, основните виновници за отрицателното въздействие върху клетките, които започват да се развиват неправилно. Този процес задейства опасни механизми в човешкото тяло, което води до различни заболявания, пише glasnews.bg.
Чесънът доставя и други вещества, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Под тяхно влияние сърдечният мускул започва да работи по-добре, кръвообращението се подобрява, а стените на кръвоносните съдове стават по-еластични. Като цяло нивото на така наречения „лош“ холестерол намалява.
Преди това учени от Югоизточния университет заключиха, че чесънът, наред с други ползи, влияе върху нивата на кръвната захар. Андрологът и онколог Марк Гадзиан смята, че чесънът е включен в списъка на продуктите против стареене./jenata.blitz.bg
Според лекаря „основният защитник от настинки“ помага за предпазване от рак, коронарни заболявания, понижава кръвното налягане и нивата на холестерола.