logo

Цял живот се къпем неправилно, правим фатална грешка под душа

Цял живот се къпем неправилно, правим фатална грешка под душа

Един от навиците на почти всички хора се оказва грешен

За мнозина от нас сутринта започва с хубаво кафе и горещ душ. Това ни зарежда и тонизира за останалата част от деня. 

Коварни болести дебнат хората, които хъркат

Къпането при всеки може да протече в различна последователност - някои първо слагат шампоан на косата си, а после мият лицето си и продължават надолу към другите части на тялото. Други пък обратното. 

Много малко хора знаят обаче, че явно цял живот сме бъркали при взимането на душ и има една част от човешкото тяло, която не трябва да миете през това време. Точно така.. не се шегуваме, а доводите ще ви го докажат.

Веднага спрете да правите тези седем неща сутрин! Вместо това ги свършете... (СНИМКИ)

Много малко хора са наясно, че навикът да си миете лицето под душа може да съсипе лицето ви и здравата му кожа. 

Дерматолозите категорично препоръчват да не миете лицето си под душа, а причините за това са няколко. Феновете на дългата баня не е нужно да се притесняват. Естествено, че може да миете лицето си, просто това трябва да става отделно или да спазвате няколко много важни правила, за да не увредите кожата си.

За Бога, не вършете тези неща сутрин – опасно е, вредно е и неефективно (СНИМКИ)

При вземането на душ водата е твърде гореща

Повечето хора взимат горещ душ, особено дамите. Ако използвате обаче мивка, над която просто да измиете лицето си, то вие ще използвате много по-хладка вода. 
Американската академия по дерматология препоръчва да миете лицето си само с хладка вода. Тази, която обаче пускате за къпане, обикновено е много по-гореща от допустимото. Тя изсушава изключително много лицето ви. 

Освен това високите температури причиняват разширяване на кръвоносните съдове. Да не говорим, че горещата вода разрушава защитния слой на кожата, който я поддържа здрава. 

Какво да направите: Ако не можете да се изкъпете, без да измиете лицето си, първо трябва да настроите добре и внимателно температурата на водата. Опитайте се да се изкъпете с по-хладка. Така ще тонизирате повече целия си организъм.

Налягането на водата е твърде силно, при вземането на душ
 


Когато миете лицето си над мивката, обикновено си помагате с ръце, за да го намокрите. Когато сте под душа обаче струята е насочена директно към лицето ви, а това има пагубни последици. 

"Водното налягане често е твърде силно за нежната кожа на лицето. Това може да ви звучи като изключителна дреболия, но всичко е много по-сеериозно отколкото си мислите. Докато правите нещо такова, карате кожата ви да се отпуска и да провисне много по-бързо. "Сякаш умишлено я дърпате надолу", казва експертът по красота Хана Натансън

Какво да направите: Дръжте лицето си далеч от силна струя вода. Използвайте определена кърпа за ръце и се подсушавайте с потупване.

Прекарвате твърде много време под душа
 

Американската академия по дерматология твърди, че в идеалния случай човек прекарва под душа между 5 до 10 минути. Когато обаче добавите към това миенето и на лицето, това време се увеличава. Колкото по-дълъг душ си взимате, толкова повече вредите на кожата си. 

"Колкото по-дълго се къпете, толкова повече изсушавате кожата на лицето си. Ако обичате да прекарвате повече от 10 минути под душа, то буквално измивате полезните вещества от кожата на лицето си", казва дерматологът Джъстик Хекстал. 

Какво да направите: За някого това ще прозвучи, като "Мисията невъзможна", но за да поддържате кожата си красива и здрава, трябва да се научите да прекарвате по-малко време под душа. Може да си навиете аларма на телефона и щом я чуете да звуни, да излизате от банята.

Шампоанът и балсамът вредят на кожата на лицето
 

Когато миете косата си, шампоанът или балсамът често се стичат по лицето ви. Това причинява дразнение на кожата. Дори остатъците от сапун или душ гел могат да имат отрицателен ефект върху кожата на лицето. 

"Благодарение на шампоаните киселинно-алкалният баланс на кожата се увеличава, а това води до сухота", казват експерти.

Какво да направите: Използвайте естествени шампоани без сулфати или парабени. Винаги внимателно отмивайте всички продукти от кожата си.jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Заешки водач

Заешки водач 14.05.2020 11:29

Пълни дивотии...

Вуте

Вуте 14.05.2020 20:35

Ta Яз заради това се баням само за богородица у реката и без сапун оти ми люти на очите. Е от време на време позасмърдявам ама пък е здравословно.

Минка

Минка 15.05.2020 16:39

Оф Делян Пеев ми потроши банята. Ми тоз тюлен с малкия шмайзер

комбайнер

комбайнер 15.05.2020 18:28

Стига лиготии, бе близалки!

AAA

AAA 16.05.2020 20:08

е как да си мием косата тогава

9999

9999 04.05.2021 12:21

Па я като сакан да чукан Пена и го врълам на муцуната она задника ли да плакне?

Manov

Manov 04.05.2021 14:00

dryn-dryn, putka li lenina!! Absoljutni gluposti!

Е и

Е и 04.05.2021 18:47

Неправилно се къпем,неправилно отваряме бутилките,неправилно се храним неправилно дишаме ,е стига с тези дивотии.

Централна Баня

Централна Баня 11.05.2021 5:29

Истинските къпания бяха в минералните обществени бани.