logo

Еврика: Ето как да преборим пожълтелите яки!

Еврика: Ето как да преборим пожълтелите яки!

Не се отчайвайте и не изхвърляйте дрехите - има много трикчета, които вършат чудеса

Яката на ризата пожълтя - със сигурност сте се сблъсквали с този проблем. Жълтите петна по дрехите са не само неприятни, ами и изцяло развалят външния ни вид. 

Спомнете си колко пъти сте изхвърляли тениски или ризи с жълти петна по яката? Това обаче ще остане в миналото, защото ще научите как да перете мазна яка и да удължите живота на ризата си.

Как да премахнете пожълтяването на яката и маншетите на риза
Един от най-разпространените препарати за почистване на яка на риза е белина или препарат за отстраняване на петна. Тази опция е особено подходяща за тези, които търсят информация как да почистят яката на бяла риза. 

Не е за вярване какво се случва, ако добавите аспирин към прането

Мнозина обаче правят фатална грешка - не четат инструкциите, където е посочен материалът на ризата. Струва си да запомните, че хлорът има пагубен ефект върху някои материали и тогава ризата не може да бъде спасена. 

Ако все пак решите да опитате да изперете яките с тези продукти, не забравяйте да спазвате дозировката и температурния режим по време на пране. Обикновено това е предписано на опаковката на продукта.

Американски способ да направите бялото пране снежнобяло СНИМКИ

Друг ефективен начин за премахване на жълтеникавостта от яката на ризата е пероксидът. Най-добре се използва върху бели тъкани. За да се отървете от мазни петна по яката и маншетите, използвайте този народна смес:

  • разтворете във вода 4 с.л. настърган сапун за пране без аромат (най-добре свински сапун);
  • изсипете 50 ml аптечен пероксид.

След това нанесете разтвора върху жълти петна и накиснете върху яката за половин час.

След това преминете върху петната с четка за зъби и изперете дрехата както обикновено. Но не прекалявайте.

За да спасите риза или да избелите яка на училищна униформа, можете да използвате и разтвор на амоняк, като го смесите с вода в съотношение 1:1. 

Не забравяйте да носите ръкавици и да отваряте прозорците, защото миризмата на амоняк не е приятна. След тази процедура определено ще имате нужда от измиване… на самите вас, че и на банята, ако там се правили тази процедура.

Ако говорим за цветна тъкан, тогава глицеринът може да помогне за спасяването на пожълтялата яка. Нанесете върху петната за половин час, след което изплакнете с вода с лимонов сок или лимонена киселина. След обичайното пране петната ще изчезнат.

Сложих натрошен аспирин към мръсните дрехи и се шокирах!

Но какво ще стане, ако няма време за измиване? Има начин да почистите яката на блузата без пране. Опитните домакини съветват да използвате сол и пероксид

 

В 3 литра вода се разтварят 1,5 ч.л. сол и пероксид и накиснете ризата там за 20 минути. Не забравяйте периодично да обръщате блузата, за да изчезнат петната равномерно. 

След това просто я изплакнете, не е необходимо да я перете. За да изсъхне по-бързо, можете да използвате обикновен сешоар.

Как да не изцапате яката на ризата си
За да не се налага да се справяте дълго време с жълти петна, има няколко превантивни метода. Колкото и банално да звучи, но обърнете повече внимание на почистването на кожата на шията. Мнозина често пренебрегват тази зона, когато са под душа или се мият. 

Също така се опитайте да не прилагате стилизиращи продукти върху зоните, които ще влязат в контакт с яката.

Освен това ви съветваме да перете ризите веднага след носене, така че потта, прахът и мазнината да не проникват в тъканта. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай