Ако не ловите вие цацата, потърсете екземпляри с ярки, ясни очи и чист аромат. Обикновено ще ви трябват шест или повече на човек, така че купувайте на едро.
Вкусотия: Всеки трябва да знае как се приготвя баница за мързеливци
Някои готвачи обичат да отстраняват храносмилателния тракт преди готвене, като отрязват корема или като прерязват гърлото и го изстискват през отвора. Скара и пържена цаца е вкусна и с малко сол, но най-добре е да добавите малко лимонов сок или добър оцет, за да предотвратите насищането на миризма на малката рибка.
Подправки на базата на домати или лютеница или силно айоли с чесън също са чудесни добавки.
Вкусно и лесно: Семейството ви ще полудее по това сладоледено крем брюле!
Как обаче се пържи цаца, за да се топи в устата?
Рибите се овалват в брашнената смес и се пържат, като от време на време внимателно се обръщат с решетъчна лъжица. Има и друг начин - с клечки за зъби. На всяка клечка за зъби през очите се нанизват по 5 рибки, овалват се в брашно и се пържат.
Най-лесният начин за готвене на цаца е да загреете тежък тиган - в идеалния случай чугунен - до много горещо. Изплакнете малките риби и ги подсушете, след което хвърлете няколко в горещия тиган. След около 1 минута кожата от долната страна ще започне да прави мехури от парещата топлина на тигана.
Обърнете цацата и гответе приблизително толкова време от другата страна, след което ги оставете настрана, за да не замръзнат, докато приготвяте останалите. Малките рибки са доста мазни сами по себе си.
Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!