Няма такава вкусотия: Шкембе чорба, но по сръбски

Няма такава вкусотия: Шкембе чорба, но по сръбски

Тя е по стара национална рецепта, която сърбите си предават от поколение на поколение

Всички сме чували за „чудодейните“ свойства на една хубава шкембе чорба при махмурлук. Е, често пъти тази супа присъства на българската рецепта и без преди това да сме прекалили с алкохола.

Уникална бабина рецепта за шкембе чорба

Но знаете ли, че има и сръбска версия на шкембе чорбата. Тя е по стара национална рецепта, която сърбите си предават от поколение на поколение. 

Като всяко ястие от народната кухня има много вариации. Някои смятат, че шкембе чорбата е яхния, други я наричат гъста супа, но същността и най-вече вкусът не се променят от името. А вкусът на шкембе чорбата е наистина добър.

Но след като пробвате сръбския вариант на шкембе чорбата съвсем ще се влюбите в това ястие.

Необходимите съставки на шкембе чорба по сръбски:
варено шкембе: 500 г
варено месо: 300 г; 
бульон: 0,5 л.:
сладка чушка: 350-400 г;
моркови: 250 г;
лук: 300-350 г;
домати: 1 консерва (400 g)
чесън: 6-7 скилидки;
масло (за пържене): 20 г;
растително масло (за пържене): ~60 g; 
сол: 25 г 

Подправки: 
натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.;
риган: 1 ч.л;
смлян червен пипер: 1 супена лъжица;
пушен червен пипер: 0,5 ч.л.;
смлян черен пипер: 0,5 ч.л. или малко повече. 

Начин на приготвяне на шкембе чорба по сръбски:
Започваме с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяме другите зеленчуци. Лук - на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови - на кубчета, чушки - на половин пръстени или ленти. Просто нарежете чесъна на ситно.

Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.

Всички ще питат за още, опитат ли тази шкембе чорба по турски

Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.

Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.

Изваждаме доматите от буркана, нарязваме ги на няколко части, добавяме ги, разбъркваме и задушаваме около пет минути.

Сега можете да добавите шкембе и месото (или само шкембе). Слагаме го, поръсваме го обилно с червен пипер, разбъркваме добре и заливаме цялата тази вкусотия с бульона.

Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и забравете за четиридесет и пет минути. Разбира се, по време на процеса си струва да излезете и да разбъркате няколко пъти, за да не изгори.

След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.

По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз.

Да ви е сбадко от jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай