Всички сме чували за „чудодейните“ свойства на една хубава шкембе чорба при махмурлук. Е, често пъти тази супа присъства на българската рецепта и без преди това да сме прекалили с алкохола.
Уникална бабина рецепта за шкембе чорба
Но знаете ли, че има и сръбска версия на шкембе чорбата. Тя е по стара национална рецепта, която сърбите си предават от поколение на поколение.
Като всяко ястие от народната кухня има много вариации. Някои смятат, че шкембе чорбата е яхния, други я наричат гъста супа, но същността и най-вече вкусът не се променят от името. А вкусът на шкембе чорбата е наистина добър.
Но след като пробвате сръбския вариант на шкембе чорбата съвсем ще се влюбите в това ястие.
Необходимите съставки на шкембе чорба по сръбски:
варено шкембе: 500 г
варено месо: 300 г;
бульон: 0,5 л.:
сладка чушка: 350-400 г;
моркови: 250 г;
лук: 300-350 г;
домати: 1 консерва (400 g)
чесън: 6-7 скилидки;
масло (за пържене): 20 г;
растително масло (за пържене): ~60 g;
сол: 25 г
Подправки:
натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.;
риган: 1 ч.л;
смлян червен пипер: 1 супена лъжица;
пушен червен пипер: 0,5 ч.л.;
смлян черен пипер: 0,5 ч.л. или малко повече.
Начин на приготвяне на шкембе чорба по сръбски:
Започваме с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяме другите зеленчуци. Лук - на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови - на кубчета, чушки - на половин пръстени или ленти. Просто нарежете чесъна на ситно.
Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.
Всички ще питат за още, опитат ли тази шкембе чорба по турски
Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.
Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.
Изваждаме доматите от буркана, нарязваме ги на няколко части, добавяме ги, разбъркваме и задушаваме около пет минути.
Сега можете да добавите шкембе и месото (или само шкембе). Слагаме го, поръсваме го обилно с червен пипер, разбъркваме добре и заливаме цялата тази вкусотия с бульона.
Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и забравете за четиридесет и пет минути. Разбира се, по време на процеса си струва да излезете и да разбъркате няколко пъти, за да не изгори.
След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.
По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз.
Да ви е сбадко от jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!