Ако кокошите ви яйца започват да се развалят - въпреки че срокът им на годност не е изтекъл - вероятно ги съхранявате неправилно. Но като отделите само 5 минути, за да помислите къде да ги поставите след като сте ги донесли вкъщи от магазина (или още по-добре – от кокошарника), можете значително да удължите свежестта на продукта.
Експерт сподели кой е най-добрият начин за съхранение на яйца и какъв е този метод за съхранение, който е известен катов „американски стил“.
Как да съхраняваме пилешки яйца?
Често се водят разгорещени спорове за правилното съхранение на кокошите яйца - в хладилника, като американците, или на кухненския плот, като британците. Оказва се, че не е толкова важно къде да съхранявате яйцата, а при каква температура, пише express.co.uk.
Експертът на Saucy Dressings Клер обяснява, че продуктът обича постоянна температура, която трябва да е под 20°C. Затова е най-добре яйцата да ги поставите в хладилника.
Можете ли да съхранявате яйца извън хладилника?
„Ако имате отделен килер извън кухнята, където температурата е под 20°C, можете да ги поставите там. Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато съхранявате яйцата, е, че те са уязвими към бактерии и ако температурата им се промени твърде бързо, ще се образува конденз.
Влагата от конденза може лесно да проникне в черупката на яйцата, позволявайки на бактерии като салмонела да се размножават, тъй като те виреят в такива условия“, отбелязва експертът.
„Но внимавайте, когато поставяте яйцата в хладилника: вратата е най-топлата част и е подложена на температурни промени. Идеалното място за съхранение на яйца е на задната стена на средния рафт“, съветва експертът.
Как да съхраняваме яйца без хладилник?
„И много хора се питат все пак: възможно ли е да се съхраняват яйца при стайна температура, „по британски начин“?
Можете да ги съхранявате на кухненския плот, ако желаете, но за да сте сигурни, трябва да се уверите, че яйцата са на една и съща температура, когато ги донесете вкъщи от супермаркета“, обяснява Клеър.
Най-доброто място за съхранение на яйца, казва тя, е на кухненски плот, далеч от прозорци и горещи уреди, или в кухненски шкаф, където продуктът ще остане хладен. / jenata.blitz.bg