logo

За нищо на света не перете през нощта: Опасно е и ще си навлечете куп проблеми!

За нищо на света не перете през нощта: Опасно е и ще си навлечете куп проблеми!

Не само това, не трябва да оставяте мокрите дрехи в барабана на пералнята – ще съжалявате след това

Прането с пералня е толкова лесно: поставяте дрехите, добавете праха и забравяте за търкането им на ръка. Много хора следват този алгоритъм твърде благоговейно, оставяйки чистите дрехи в барабана за няколко часа или дори цяла нощ. Въпреки че повечето инструкции за перални машини казват, че определено не трябва да правите това. И има няколко много добри причини за това.

Не е за вярване какво се случва, ако добавите аспирин към прането

Първата и може би най-често срещана е, че мокрите неща, оставени в затворено пространство, започват да „ферментират“ само за няколко часа, излъчвайки изключително неприятна миризма. 

Остава не само върху дрехите, но и вътре в барабана. Много е трудно да премахнете тази миризма по-късно. Затова се опитайте да извадите мокрото пране веднага след като машината приключи прането.

Ако сте забравили прането си и сте го оставили в машината през нощта, то само може да се надявате, че миризмата ще изчезне по време на сушенето: тя ще продължи до следващото пране. 

По-добре, без да отваряте машината, пуснете още един цикъл при температура от 60 до 90 градуса.

Друга важна причина да не забравяте прането в пералнята е рискът от съсипване на дрехите. При такава влажност върху нещата могат да се появят леки ивици или дори големи петна. 

7 груби грешки при прането, с които съсипваме дрехите си

В допълнение, бактериите се разпространяват върху забравени неща, които развалят тъканта и могат да повредят дрехите. За да избегнете това, трябва също да изперете забравените неща и след това да ги закачите, така че слънчевите лъчи да паднат върху дрехите: те ще се отърват от остатъците от миризма и бактерии.

Поверия
Ако не забравяте прането в пералнята, съветът е напълно практичен, то народните поверия не препоръчват да перете през нощта. (Е, разбира се едно време хората са визирали прането на ръка, а не с пералня ). 

6 мита за прането, заради които постоянно прецакваме дрехите си

Смята се, че вещите, които са били изпрани или окачени да съхнат за една нощ, придобиват „здрачна“ енергия и ще доведат до главоболие, когато човек ги облече. Затова нашите предци са започвали да перат рано сутрин, за да може бельото да изсъхне през деня. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Х

Бай Х 16.11.2022 7:25

Това да не го е писал някой руснак,нали ??? Такава простотия може да роди само силно мобилизиран алкохолик, жертва на литър самогон от развалени картофи !!!