Не е за вярване колко калории ще изгорите, докато почиствате дома си

Не е за вярване колко калории ще изгорите, докато почиствате дома си

Домакинската работа може да бъде много полезна, особено ако искате винаги да сте във форма

За много домакини чистенето е едно от най-досадните занимания. Всеки път те гледат с ужас облаците прах в ъглите и планините от чинии в мивката и не знаят как да се насилят, за да започнат с домакинските си задължения. 

Ако и вие сте от тях, е време да погледнете на почистването по нов начин. Оказва се, че домакинската работа може да бъде много полезна, особено ако искате винаги да сте във форма.

Изследване на биолога Джеймс А. Ливайн потвърждава, че изгаряме калории, дори когато ни се струва, че не правим нищо. А когато се захванем с домакинската работа, започва истинската фитнес сесия.

Бърсането на прах не е просто процес. Всяко повдигане и отпускане на ръцете активира мускулите, особено когато извършвате тежка работа в горните части.

Диетолог на звездите разкри най-ефективния метод за отслабване без пресмятане на калории

За по-нататъшно активиране на мускулите, фитнес треньорите препоръчват включването на напади и клякания в процеса, които добавят допълнително напрежение. 

Като начало трябва да се уверите, че разполагате с достатъчно време. Обикновеното миене на чинии или бърсане на прах няма да накарат организма ви да гори калории, затова ще трябва да почистите цялата къща.

И не забравяйте да си създадете атмосфера!  Пуснете си оптимистична музика, за да повдигнете настроението си, облечете нещо по-спортно – тениска, клин/къси панталонки. Това не само ще ви създаде подходящо настроение, но и ще ви помогне да избегнете наранявания.

Ето колко калории ще изгорите, докато почиствате:

Миене на чинии - 70 калории за 10 минути

Миенето на чинии е още една възможност не само да накарате кухнята си да заблести, но и да поработите върху физическата си форма.

Ако решите да заредите миялната машина или да извадите съдовете от нея, ръцете, гърбът и краката ви ще бъдат активни, защото постоянното навеждане изисква усилия.

Как да изгорим повече калории по време на разходка?

Ако решите да миете съдовете на ръка, акцентът ще бъде върху използването на ръцете, което също е чудесен начин за развитие на фината моторика. А ако искате да добавите към това и фитнес елемент, правете лицеви опори на кухненския плот – така бицепсите и трицепсите ще участват по-активно.

Чистене на пода - 80 калории за 10 минути

Почистването на пода е не само скучна работа, но и чудесен начин да поддържате физическата си форма. В този процес се активират ключови мускулни групи: гръб, ръце, корем и крака.

Въпреки това, за да се възползвате максимално от фитнес ползите по време на почистването, трябва да приложите няколко стратегии.

Сменяйте ръцете, докато държите мопа (или прахосмукачка). По този начин ще разпределите равномерно натоварването между ръцете си, като предпазвате едната от тях от претоварване.

И позицията им. Например, в първите 30 секунди може да бършете пода, като държите горната част на мопа, а след това  за още 30 секунди да хванете долната част. Това помага за допълнително активизиране на различните мускулни групи. 

Премествайте сами леките мебели. По този начин ще създадете допълнително съпротивление, което засилва тренировъчния ефект. 

Невероятен метод за отслабване след 40 г., с който ще избегнете повторното напълняване

Трябва да избягвате да търкате пода с парцал, тъй като това може да натовари мускулите на гърба и да причини изкривяване на гръбначния стълб. Правилните движения, смяната на позите и разнообразните упражнения са ключът към ефективната форма, докато почиствате дома си.

Подреждане на дрехи - 40 калории за 10 минути

Не се отчайвайте от мисълта, че трябва да сортирате мръсното или чисто пране. Този вид работа всъщност е чудесен начин за изгаряне на калории.

Може дори да не забележите колко активно повдигате и спускате ръцете си, местейки се от стая в стая, за да приберете нещата. След това се навеждате, за да ги сложите в пералнята. И всички тези ежедневни действия допринасят за активното движение на тялото.

Ако искате да увеличите натоварването, опитайте да добавите лицеви опори от леглото или дивана - по пет след всеки 10 събрани неща. Това ще ви помогне да засилите тренировката и да изгорите ефективно повече калории.

Почистване на банята - 100 калории за 10 минути

Чистенето на банята отнема най-много енергия. По време на този процес вие активно използвате мускулите на гърба, таза, ръцете и краката.

Секс и отслабване: Да, но само с тези 5 горещи пози 18+

Сигурно вече сте забелязали, че след почистване на кухнята и банята се чувствате изключително уморени. Това се дължи на факта, че в тези помещения се натрупва най-много мръсотия, затова и трябва да се почистват особено внимателно.

Докато почиствате банята, обърнете внимание колко пъти клякате, натискате гъбата, повдигате и спускате ръцете си, навеждате се и се повдигате. Всички тези движения ще осигурят достатъчно упражнения, за да отмените планираната тренировка във фитнеса. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Коментирай