logo

Не позволявайте на гостите си да правят това в дома ви, ще съжалявате!

Не позволявайте на гостите си да правят това в дома ви, ще съжалявате!

Ако не пренебрегвате това поверие, можете да избегнете неприятни последици за себе си и вашите близки

Повечето събития, които се случват в живота ни, са предшествани от определени знаци на Вселената. Нашите предци внимателно са проследявали всяко подобно явление и са се научили какво да правят, за да избегнат негативните му последици.   

Народни поверия се срещат в културата на всяка нация. И изобщо не е изненадващо, че много от тях са свързани с дома и бита.

Те са въплъщение на мъдростта на нашите предци. Кой и кога ги е измислил - не е известно, но тези, които днес вярват в тях, не рискуват да ги нарушават, за да предпазят себе си и най-близките си от неприятности. 

Вярата в поверията ни е заложена генетично от онези далечни времена, когато човекът е бил убеден, че ангелите пазители гледат през прозореца, а демоните само чакат да се разсее, за да му изиграят мръсен номер. 

За нищо на света не правете тези неща на сватбата си! Поверие гласи, че...

Независимо дали сте суверени, или не, определено ще ви бъде интересно да научите как според нашите предци домашните дреболии са били в състояние да донесат късмет и богатство в къщата и какво е можело да изплаши цялото това щастие.

Защо не трябва да карате гостите си да мият мръсните чинии  

Един такъв жест може да се възприеме изключително негативно.

Нашите предци са обичали да канят роднини и приятели на гости, но не са им позволявали да мият мръсните съдове, нито са го правели в тяхно присъствие. Смятало се, че по този начин гостите ще "измият костите" на домакините. 

Или пък че ще отнесат богатството и просперитета далеч от дома.

Има и друго обяснение. Предците ни са обръщали специално внимание на храната, приборите и всичко, което е свързано с храненето. Следователно само хора, много близки до обитателите на къщата, могат да мият чиниите.

Защо е лошо, ако се разсипе сол

Това е лоша поличба, която показва предстояща кавга между близки.

Между другото, това си има логична обосновка. В онези дни солта е била рядка съставка, хората са я криели и са я използвали в много малки количества. Подновяването на запасите е било изключително трудно и затова изпускането на солницата е било неприемлива грешка.

Защо пукнатите съдове трябва да се изхвърлят 

Нашите предци, въпреки че не са живели луксозно, не са си позволявали да използват нащърбени чаши и напукани чинии, а са ги изхвърляли. Смятало се, че ако ги използват, може да си навлекат неприятности.

Внимавайте в кои дни чистите, че според народните поверия ви чакат големи бели! СНИМКИ

Днес знаем, че в пукнатините се събират микроби, които след това попадат в храната. А консумацията на такава храна определено не може да се нарече полезна. 

Защо не може да си подсвирквате вкъщи 

Според поверието ще ви застигне голяма нужда. 

Сред славяните свирката се е се смятала за въплъщение на вятъра. Тази стихия е предизвиквала безпокойство. Затова те са вярвали, че хората, които си свиркат, привличат вниманието на злите духове и дразнят домашните. Последните спират да помагат на обитателите на къщата или обратното - започват да си правят неприятни шеги с тях.

Защо трябва да седнете за минутка преди пътуване

Още едно поверие, свързано с домашните духове. Нашите предци са вярвали, че ако някой от обитателите на дома внезапно тръгне на път, може случайно да вземе защитника на семейството със себе си.

За да може домашният дух да разбере, че собственикът ще ходи някъде, преди да го стори, трябва да минутка да седне. Така той не само предупреждава за заминаването си, но и чака знак. Предците ни са вярвали, че ако ги очаква опасност на пътя, домашният дух ще съобщи за това. 

Защо не трябва да оставяте чантата си на пода 

Старо поверие казва, че това води до бедност и липса на пари. Особено опасно е да поставите чанта с портфейл на пода. Твърди се, че "богатството ще отиде в пода".

Суеверия и поверия, свързани с иконите у дома, които задължително трябва да знаете!

В това поверие също има много смисъл. Подът, особено на обществени места, може да бъде много мръсен. Малко вероятно е да искате да занесете всичко това у дома. Затова е по-добре да не слагате чантата си там. 

Защо не трябва да сядате на масата

Нашите предци са защитавали всичко, което е свързано с употребата на храна. Масата се е смятала за свещена, защото на нея се е събирало цялото семейство. На нея са се молели, благодарили са на Бог за храната и защитата и са обсъждали най-важните въпроси.

Сядането върху нея е недопустимо и се смята за голямо неуважение. Освен това предците ни са се страхували, че по този начин ще разгневят висшите сили.

Защо не трябва да сядате на чуждо легло

Брачното ложе е друг предмет в къщата, който е бил обект на защита. То е пазело енергията на съпрузите, тяхната любов и хармония в отношенията. Следователно никой друг не трябва да сяда, още по-малко да лежи на чуждо легло. Смятало се, че в този случай черна котка може да мине между съпрузите.

Защо не трябва да пресичате кръстовище по диагонал

Според поверието това е недопустимо. Ако нарушите забраната, може да съберете болестите на другите хора.

Славяните са смятали кръстопътя за лошо място. Там са се извършвали различни ритуали и обреди. Ето защо на такива места най-често може да намерите омагьосани вещи.

Какво се случва, ако предадете нещо през прага

Входът на жилището се е смятал за граница между двата свята.

Народни илачи и поверия, които не вършат никаква работа

Прагът е защитавал къщата от зли духове, затова и на него не трябва да се сяда, да се разговаря или да се подават различни неща през него. В противен случай рискувате да донесете неприятности в къщата или да късметът ви да попадне в неподходящи ръце. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай

kriskayl357

kriskayl357 10.03.2023 19:04

Дръж ми хуя да са убуя са тези приказки ......

anonimen

anonimen 11.03.2023 10:41

hodi ebi bastasi nekade bokluk i tvoite priyateli da ne se slya ce drugi ebat jenitem da gi ebem vav edna nasoka dyavoli vav drug a tapaca

anonimen

anonimen 11.03.2023 10:42

ela da mi go podarjis ako iskas kyristeto mi