Тайната падна: Ето как да се грижим за дрехите и обувките през зимата

Тайната падна: Ето как да се грижим за дрехите и обувките през зимата

Петната, които ни мъчат днес, не са като тези от преди 10-20 години, казва експерт по чистотата

През зимата проблемът със замърсяването на дрехите и обувките е особено наболял. Изглежда, че не е толкова трудно да се почисти мръсотията, но не винаги е възможно да се справите с тях от първия път. 

Но спокойно – експертът е почистването Олга Рижкова даде безценни съвети за това как правилно да се грижим за дрехите и обувките през зимата.

За да избавите обувките си от „зимния ужас“ направете тези 3 неща!

„Съвременните петна вече не са толкова прости, колкото бяха преди 20 или дори 10 години. Те все повече се отличават със своята многокомпонентност и стават все по-трудни за отстраняване. 

По пътищата и тротоарите моторното масло и други неща се смесват с прах, пръст, глина, а през зимата и с реактиви – препарати срещу заледяване, сол по улиците и т.н. И всичко това се отлага върху влакната на тъканта, като по този начин прави петната по-„сложни“, каза експертът.

На първо място, тя посъветва да се отървете от мръсотията върху влакната на тъканта. Този вид замърсяване трябва да се отстрани механично: използвайте мека четка, преди да поставите артикула в машината.

„По този начин ще премахнете значително видимите замърсявания. Следващият слой петна, като правило, е последван от мазно-мазни части, които насищат влакната на тъканта. 

Прането с прахове за пране при повишени температури на водата ще помогне да се отървете от тях. Ако предпочитате течни перилни препарати, избирайте такива, които съдържат ензими, така ще можете ефективно да се отървете от мазните петна“, посъветва специалистът.

Изпитвали сте този кошмар с обувките през зимата – ето спасението!

Следите от реактиви са по-трудни за отстраняване, тъй като те по същество са смес от соли, които при контакт с вода кристализират в неразтворима форма и се утаяват върху влакната на тъканта. 

За да се отървете от белите петна, които безспорно се появяват зимата по обувките заради солта по улиците, специалистът препоръчва да разтворите 10 г лимонена киселина в 1 литър вода, след това да поставите обувките и дрехите в разтвора и да престоят 10-15 минути. Ако е необходимо, можете да повторите тази процедура, докато следите изчезнат. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Simona

Simona 03.12.2023 23:55

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България---->> http://mub.me/keto