Цялото семейство обожава дунапренова баница, ето как да я приготвите!

Цялото семейство обожава дунапренова баница, ето как да я приготвите!

Без значение дали имате баба на село, която да ви приготвя най-меката и пухкава баница, или не, то ние ще споделим с вас една чудна рецепта

Сигурни сме, че няма човек, който да не е опитвал вкусна домашна баница, ухаеща на комбинация от сирене и масло. Абсолютно вярваме, че такава личност няма как да бъде открита.

Все пак да не забравяме, че баницата е традиционно българско ястие, което няма аналог. Става въпрос за онази вкусна дунапренова баница, успяваща да породи не малко спомени в нас.

Имате ли баба на село? Ако отговорът е „Да“, то добре разбирате за какво ви говорим. Селските баби като, че ли успяват да добавят още някоя друга тайна съставка към гозбите и ястията, та вкусът им е така запомнящ се.

Без значение дали имате баба на село, която да ви приготвя най-меката и пухкава баница, или не, то ние ще споделим с вас една чудна рецепта.

Уверяваме ви, че крайният резултат ще е поразителен. Всички на трапезата ще се удивят от вкуса на баницата и комплименти ще се сипят по ваш адрес.

Вкусно и лесно: Семейството ви ще полудее по това сладоледено крем брюле!

Нека обаче не губим време и започнем с продуктите, които ще са ви необходими за приготвянето на тази вкусотия.

Ето ги и тях:

кори за баница - 500 г фини точени за баница

  • масло - 125 г краве
  • олио - 3/4 ч.ч. слънчогледово
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - към 500 г
  • газирана вода - 330 мл
  • яйца - 5 бр.
  • сирене - 250 - 300 г

Как се приготвя най-вкусната баница, мека като дунапрен?

Започнете с разтопяването на маслото. Следващата стъпка е да го смесите с олиото.

В отделен съд счупете яйцата и ги разбийте заедно с киселото мляко, прясното мляко и газираната вода. Разбъркайте много старателно, а накрая добавете натрошеното сирене. Имайте предвид, че плънката е сравнително рядка, но това съвсем не бива да ви притеснява.

Пригответе си подходяща тава. Намажете я обилно със смес от олио и масло.

Шеф готвачи разкриха тайната на перфектното картофено пюре

На дъното на тавата сложете един лист от пакета с кори. След това поръсете с мазнина и сложете няколко лъжици от плънката. Ако корите за баница не пасват добре на формата на тавата, може да отделите краищата им и да ги разпределяте сред пластовете.

Ако остане от плънката, полейте я върху баницата и оставете да си почине за около 15 минути.

Баницата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Около 40 минути отнема, докато хване хубава златиста коричка, а отвътре стане мека и пухкава като пандишпан.

Баницата се покрива с кърпа и се оставя да се запари за 15 минути. Поднася се топла на трапезата. Може да приготвите и кана айран.

Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Работническо дело

Работническо дело 15.08.2023 13:10

С дунапрен хеххехе

Разбирач

Разбирач 16.08.2023 5:35

С толкова мазнина ще стане един мазньоч. Цялата баница ще бъка от мазнина и мързел. По добре си купете готова от фурната в Бистрица, да видите какво е вкусна баница.

ттт

ттт 16.08.2023 9:06

Кога и колко дунапрен трябва да сложим, бре?

Виолета

Виолета 16.08.2023 20:20

Наистина това е страшно много мазнина! И….стигнахме до първия лист. А после? Изобщо каква е тая рецепта?! Май никога не сте правили такава баница.

Малеее

Малеее 17.08.2023 10:26

Баница чорба аз тия течности слагам килограм и нещо брашно. И тая мазнина , нещо не е наред тая рецепта

Баба Фъфа

Баба Фъфа 19.08.2023 10:48

Не се ли пише "дунапренЕНа"!? :) Сигурно имате предвид най-много 1/2 ч.ч. олио! Голям виц!