Известният готвач Джейми Оливър сподели рецептата си за "хрупкави и пухкави картофи", които със сигурност ще се превърнат в звездата на всяка маса, пише Mirror.
За по-малко от два часа и шепа елементарни продукти може да си приготвите ястието, което определено ще се хареса на всички.
Всичко, от което се нуждаете за това хрупкаво и апетитно изкушение, са чесън, зехтин и пресен розмарин, казва готвачът.
Списък с продукти:
- 1,5 кг картофи
- една глава чесън
- 3 супени лъжици зехтин
- връзка пресен розмарин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190°C/170°C.
Обелете картофите и ги нарежете на равни парчета. След това ги изплакнете под студена вода, за да отстраните излишното нишесте и ги поставете в голяма тенджера. Залейте със студена вода, добавете малко сол и изчакайте да заври.
Оставете картофите да се варят на пара за седем минути. След това ги оцедете в гевгир и го оставете да изсъхнат на пара за три минути.
Не забравяйте да разклатите добре гевгира – този малък трик е ключът към постигането на "супер хрупкава" коричка, която ще накара всеки да иска още и още.
Изсипете картофите в голяма тава на един слой, добавете зехтин и подправете щедро с морска сол и черен пипер, преди да смесите всичко заедно. След това печете за 30 минути или докато станат леко златисти.
Когато времето изтече, извадете тавата и внимателно натиснете всеки картоф с помощта на преса.
Налейте олио в малка купа и добавете розмарина. Добавете необелените скилидки в купата, преди да разбъркате добре. Намажете картофите със сместа, преди да ги върнете в горещата фурна за още 10 минути или докато не се сдобият с хрупкава апетитна коричка.
Прехвърлете в чиния, застлана с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, след което ги нарежете.
Това е всичко! Добър апетит! /jenata.blitz.bg