Ароматните домашни понички са толкова вкусни, че дори и да сте на диета е невъзможно да не ги пробвате. Тестото е много лесно за приготвяне и се получава от първия път.
Готовите продукти могат да бъдат покрити с глазура или пълнени със сладко - всичко е ограничено само от вашето въображение.
Рецептата, която от jenata.blitz.bg ще споделим с вас е изключително вкусна и знайте, че поничките, приготвени по този начин, са толкова вкусни, че дори нямат време да се охладят.
Понички с извара - рецепта като в детството
Тестото с мая за понички е меко и гъвкаво, много е удобно да се правят „гевреци“ от него. Разбърква се бързо и не лепне по ръцете ви. Посоченото количество продукти е приблизително 20 броя.
Необходими съставки:
- брашно - 450 г;
- мляко - 250 г;
- суха мая - 1 супена лъжица. л.;
- захар - 3 супени лъжици. л.;
- сол - щипка;
- ванилин - щипка;
- слънчогледово олио - 3 супени лъжици. л. за тесто + 400 мл за пържене;
- пудра захар - 25 г.
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото до стайна температура. Смесете с маята и захарта. Оставете на топло място за 10 минути, за да се активира.
Пресейте брашното през цедка. Разбъркайте в тестото. Добавете също ванилията, солта и маслото. Месете тестото, докато стане твърдо и не лепкаво, около 10 минути. Оставете го на топло място за 1 час, докато втаса двойно.
Омесете тестото с ръце и оформете сплеснати понички с мая с дупка в средата. Загрейте 400 мл олио в тиган и запържете продуктите за 2-3 минути. След това поставете върху кухненска хартия, за да попие излишното масло. След като изстине, поръсете десерта с пудра захар.
Ако правите пълнени понички, направете една дупка отстрани и напълнете поничките с помощта на сладкарски пош или спринцовка. / jenata.blitz.bg