Слагаш в буркана и след 3 дни хапваш вкусно и хрупкаво кисело зеле!

Слагаш в буркана и след 3 дни хапваш вкусно и хрупкаво кисело зеле!

Приготвено по този начин, то по нищо няма да отстъпва на зелето, което в детството ви са приготвяли вашите баби и дядовци

Киселото зеле може спокойно да се нарече едно от най-популярните и прости ястия за зимата.

Това е така, защото, макар и евтин зеленчук, то е много полезно. А по време на консервирането свойствата на този продукт само се подобряват.

Хубаво е киселото зеле да се слага в дървена каца или бидон и да се съхранява в надеждна изба. Но когато не разполагате нито с едното, нито с другото, а не искате да се лишавате от този деликатес, на помощ идват хладилникът и 3-литровите буркани. 

Маринован патладжан в буркан - пръстите да си оближеш!

Приготвено по този начин, то по нищо няма да отстъпва на зелето, което в детството ви са приготвяли вашите баби и дядовци! 

От jenata.blitz.bg сме убедени, че знаете куп рецепти, с които да си приготвите тази зимна витаминозна бомба. Въпреки това решихме да ви предложим още една. С нея ще може да се насладите на любимото си кисело зеле само след няколко дни. 

Заслужава си да я изпробвате, защото крайният резултат е много хрупкав и вкусен! 

Списък с продукти: 

2 кг. зеле
1 морков
50 гр. сол

черен пипер (зърна) на вкус
2 дафинови листа

Начин на приготвяне: 

Отстранете горните листа от зелето и го нарежете на тънки ивици.

Сложете го в голяма купа. 

Морковът, който ще използвате, трябва да е достатъчно голям, сладък и сочен. Измийте го добре и го настържете върху зелето. 

Домати в буркан - това е тайната за перфектната зимнина!

Посолете зелето и го претрийте добре с ръце. Трябва да получите сочна маса от моркови и зеле. Мачка се, докато зелето не започне да пуска сок.

В 3-литров стъклен буркан започнете да редите зелето, като го натъпквате добре. В процеса на редене може да добавите и малко кисели краставички или пък нарязани на ивици чушки. 

Пълния буркан поставете върху лист за печене или дълбока тава. Така сокът, който излиза от него по време на ферментацията няма да тече и цапа навсякъде. 

Когато в буркана се събере много сок, надупчете зелето с дървено шишче, за да излязат всички мехурчета и саламурата да намалее.  

След като зелето престои около три дни в хладилника, може да се консумира. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Напразен труд

Напразен труд 11.11.2022 20:20

Знам че нищо няма да стане както е в описанието и ще трябва да хвърля всичко.

nana

nana 12.11.2022 7:10

Gluposti !

Мима

Мима 12.11.2022 15:17

Дори снимката е открадната от блог.- Мансуров. Там рецептата е друга.

Хахо

Хахо 12.11.2022 21:22

Нищо общо със зелето от детството ни! Дрън дрън...

Merry

Merry 13.11.2022 1:17

Имате сериозна грешка в рецептата!

Петя

Петя 16.11.2022 19:41

А каква е изпитаната рецепта?