logo

Съхраняване, варене и готвене: Тези разкрития за яйцата са супер важни!

Съхраняване, варене и готвене: Тези разкрития за яйцата са супер важни!

Много е важно на кое място в хладилника ги поставяме и какво ще направим с тях преди да ги сготвим

Безспорно яйцата са едни от най-любимите хранителни продукти на много хора. С тях може да приготвим какви ли не вкусотии, а плюсът е, че стават бързо. 

Но не само това – яйцата са неизменна част от всеки хранителен режим. Именно заради това преди време от jenata.blitz.bg споделихме по колко от тях е най-добре да яден на ден.

Друго нещо, което е (почти) неоспоримо е, че всеки от нас държи в хладилника си по няколко яйца и често пъти те биват сварявани след това.

Но как ще реагирате, ако научите, че цял живот сте държали яйцата на неправилното място в хладилника и сте ги варили погрешно! Да, точно така.

Не бе отдавна времето, когато от jenata.blitz.bg разкрихме защо не трябва да държите яйцата на врата на хладилника.

И така - най-доброто място за съхранение на яйца в хладилника е рафтът в средата.

Продуктът трябва да се постави по-близо до задната стена и далеч от продукти със силна миризма - черупката абсорбира добре неприятните миризми.

Не трябва да поставяте яйца в специални клетки на вратата - там температурата не е постоянна поради периодичното отваряне на хладилника.

Как да не варите яйца?
Идеално е яйцата да се съхраняват в хладилник в „оригиналната” картонена (или пластмасова) кутия. Това дава допълнителна защита на крехките яйца, както и увереност, че продуктът е свеж - срокът на годност винаги е посочен на опаковката.

Важно е първо да използвате т. нар. „ранните яйца“, за да не се развалят в хладилника. Ако не знаете датата на производство или срока на годност, по-добре е да изхвърлите яйцата, които са престояли в хладилника повече от 30 дни, тъй като едва след месец съхранение на хладно място бактериите салмонела започват да проникват в белтъка и жълтъка през черупката на яйцето.

Как да готвим яйцата?
Когато използвате белтъците и жълтъците за готвене, оставете яйцата да достигнат стайна температура преди готвене. Черупката може лесно да се спука поради резки промени в температурата, а студените белтъци не се разбиват добре. Но не оставяйте яйцата извън хладилника за дълго време, за да не се развали продуктът. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Иванчо

Иванчо 16.11.2023 11:26

НАИСТИНА ЛИ СТЕ ТОЛКОВА ТЪПИ?

DanaS

DanaS 16.11.2023 20:44

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----- https://paply.org/ketobg

баба ти

баба ти 18.11.2023 5:57

Направо открихте гравитацията-Умници

Гост

Гост 19.11.2023 20:44

Как ще вкараш в хладилника яйца с опаковката , неизмити. От години винаги измивам със специална гъбичка с веро и топла вода всяко яйце, независимо дали е домашно или от магазина. Никога не ми се разваля яйце и е сигурно, че няма да попаднат в хладилника при други продукти опасни микроорганизми.