logo

Ето какви проблеми ще си навлечете, ако се откажете от месото

Ето какви проблеми ще си навлечете, ако се откажете от месото

Специалистите са категорични, че това може да доведе до куп здравословни проблеми

Човекът е всеядно същество, т.е. има нужда както от зеленчуци с плодове, така и от месо. За това свидетелстват структурата на челюстта, червата и цялата храносмилателна система.

Въпреки това вегетарианските диети съществуват от дълго време, а сега се радват на все по-голяма и по-голяма популярност. 

В много страни, където преобладават будизмът и индуизмът, вегетарианството се практикува от хиляди години. За този тип хранене има доказателства и в древна Гърция. В съвременна Индия, според различни оценки, около 1/3 от населението не консумира месо. 

Излагате здравето си на риск, ако се откажете от месото! Ето защо

Според Световната здравна организация червеното месо е канцерогенно за хората и може да причини рак на дебелото черво, панкреаса и простатата. Намаляването на консумацията му от 100 на 25 грама дневно снижава вероятността от рак на червата с 25%, а пълният отказ - с 35%.

Въпреки това специалистите са категорични, че пълният отказ от месото може да доведе до куп здравословни проблеми. 

"В месото на птиците и животните има много различни витамини и хранителни вещества, затова не се препоръчва да го изоставяте напълно", казва руската диетоложка и терапевт Елена Тихомирова.

"Трябва да запомните, че животните и птиците са носители на желязо, а черният им дроб съдържа голямо количество витамин В12. Затова, когато човек реши да не яде месо, след време се появява дефицит на желязо, който се развива много бавно", казва специалистката.

Кои хора не бива да ядат месо

Тя обяснява, че с течение на времето това причинява анемия, последствията от която могат да бъдат слабост, лошо функциониране на мозъка и мускулите.

Тихомирова отбелязва също, че при анемия спортистите изпълняват физическите упражнения по-трудно. Децата, които не консумират месо, пък учат по-трудно.  

"Анемията е особено опасна при бременните, тъй като дефицитът на желязо може да доведе до печални последици под формата на прекъсване на бременността", предупреждава тя.

В същото време лекарката уточнява, че временният отказ от месо за период от два до три месеца няма да навреди на здравето. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

име

име 16.12.2022 20:15

Ако ядете спанак всяка седмица, ще си набавите ли желязото?