logo

Повече никога няма да станете от леглото през нощта, узнаете ли това

Повече никога няма да станете от леглото през нощта, узнаете ли това

Психолозите и сънолозите казват, че качеството на съня се влияе не само от очевидни фактори като преживения през деня и стрес

Има късметлии, които спят дълбоко цяла нощ. Но има такива, които не спират да се разхождат. Или ще станат да пият вода, или да отидат до тоалетната, или да проверят телефона си.

Нито едно от тези желания обаче не е истинска нужда. Просто сънят е бил прекъснат и се е появил този странен ритуал, който се повтаря нощ след нощ.

Трябва ли да се обърнете към специалист, как да преодолеете навика да бродите из апартамента през нощта и налага ли се да ставате от леглото, ако ви се доходи до тоалетна?

Психолозите и сънолозите казват, че качеството на съня се влияе не само от очевидни фактори като преживения през деня и стрес. 

Събуждането през нощта е нормално, но има условия

При краткотрайните нощни събуждания няма патология. Мнозина са чували за фазите бърз и бавен сън.

Учени разкриха как да преборим безсънието чрез одеяло

През нощта всеки човек преминава през няколко цикъла на промяна на фазите. По време на бавния сън кръвното налягане пада, сърцето бие по-бавно, мозъчната активност също намалява и тялото се отпуска.

В този момент настъпва истинската почивка и възстановяване на физическата сила. Тази фаза продължава приблизително 90 минути.

По време на фазата на бързия сън човек започва да диша по-често и дълбоко, може да започне да се движи, да се върти. Точно по време на тази фаза хората сънуват.

Най-чувствителният сън е в тази фаза. Всъщност тя осигурява лесен преход от сън към будно състояние, затова, ако човек се събуди през този период, процесът няма да е толкова мъчителен. 

Има критерий, по който може лесно да се определи, че със съня всичко е наред.

Ако човек се събуди, а след това е в състояние бързо и безболезнено да заспи, тогава всичко е нормално. Може би организмът е имал нужда от глътка вода, тоалетна или просто външен шум ви е събудил във фазата на бързия сън. Това са естествени биологични процеси. 

Не е нормално обаче, когато след събуждане човек не може да заспи 20-30 минути или дори повече. Това състояние предизвиква безпокойство и раздразнение. Той се опитва да заспи насила, защото след един-два или три часа трябва да работи.

Този проблем по време на сън говори за риск от скорошна смърт

Ако това се случва повече от три дни в седмицата и продължават повече от три месеца, състоянието може да се нарече хронично безсъние. Затова, ако бродите из апартамента си всяка вечер, а след това лежите с часове, гледайки в тавана, това е причина да посетите лекар.

Събуждането без причина (шум, хъркащ партньор) може да говори за кратка фаза на дълбокия сън. Причините могат да варират от хранене до заболявания, включително паразити. 

Събуждането по едно и също време не е свързано с нищо мистично

Тези мистични 3 или 4 часа сутринта... Ако сте погледнали часовника, циферблатът вероятно показва това време. Сега си представете, че в същото това време вашите съседи, приятели от другия край на града или дори в друг регион са се събудили за кратко.

Причината е мелатонинът. Този хормон се произвежда в епифизната жлеза, основната му функция е регулирането на съня.

Той е отговорен за това човек да ляга в определен час. До сутринта производството на мелатонин спира и организмът започва да се подготвя за събуждане. Поради тези причини хората се будят за кратко точно след 4 часа сутринта. 

Неправилно използване на леглото и други причини за чести събуждания

При хронично безсъние е важно да проверите щитовидната жлеза, да си направите някои общи изследвания. Ако всичко е нормално, тогава причината може да се крие в главата - проблеми в работата или в семейството. В случай, че елементът стрес липсва, значи най-вероятно не използвате леглото правилно. 

Това е идеалната диета за качествен сън

Вашето място за спане трябва да се свързва само със сън (четенето и сексът не се броят). Неправилните рефлекси, свързани с леглото, се формират бързо, ако ядете или гледате филми в него. Тогава, лягайки да спите, ще почувствате глад или безсъние от факта, че мозъкът ви чака не сън, а мелодрама с пица. 

За да формирате правилни рефлекси, си лягайте по едно и също време. Но не го правете за късна вечеря, филмово шоу, настолни игри или работа с лаптопа до късно.

Опитайте да използвате интелигентна аларма, която ще следи движенията ви, докато спите и ще ви събуди точно когато е най-вероятно да сте във фазата на бързия сън. 

Късната вечеря е още една причина за среднощни разходки 

Вечерното похапване е отговорно не само за допълнителните сантиметри в областта на талията, но и за качеството на съня. Да не говорим, че и в двата случая жените страдат повече от мъжете.

Сомнологът Майкъл Броус, автор на книгата "Винаги навреме", описва експеримент, проведен в Бразилия през 2011 г. Учените са проверили как късната вечеря влияе на хората. 52-ма души - здрави, непушачи и без затлъстяване, са водили подробен дневник за храненето си в продължение на няколко дни и след това са били наблюдавани в лаборатория, докато спят. 

Качеството на съня на всички, които са приели храна преди лягане, се е понижило. А жените не само че са заспивали по-трудно, но и са се събуждали по-често през нощта. 

Този продукт подобрява настроението и съня

Жените, похапнали късно, са имали по-ниски резултати във всички категории за оценка на съня. Отнемало им е повече време да заспят, да достигнат фазата на бързия сън и са се събуждали по-късно от дамите, които са вечеряли по-рано. 

Колкото повече са яли, толкова по-ниско е било качеството на съня им.

Недостигът на витамин С нарушава съня 

Различните диети, при които човек намалява приема на определени плодове и зеленчуци, като кето диетата, насърчават преминаването към протеинови храни. Ако сте на подобен режим твърде дълго  обаче, може да се появи дефицит на някои витамини.

Един от най-важните през есенно-зимния период е витамин С. Той е много важен и за съня.

"Проучване, публикувано от Обществената научна библиотека (PLOS), установи, че хората с ниски нива на витамин С в кръвта имат повече проблеми със съня и е по-вероятно да се събудят през нощта", пише Шон Стивънсън, автор на книгата "Здрав сън" и създател на популярен подкаст за фитнес и здраве.

Източници на витамин С са както познатите цитрусови плодове, киви, чушки, зеленолистни зеленчуци, ягоди и папая, така и плодовете каму каму, амла (индийско цариградско грозде), ацерола (барбадоска череша).

Алкохолът влияе повече на съня на жените, отколкото на мъжете

Жените заспиват по-бързо след купон, докато мъжете се борят с куп дивотии в главите си. Въпреки това дамите няма да се наспят добре, защото сънят им вероятно ще бъде много накъсан.

Разкриха тайната на добрия сън

Има сериозни доказателства, че употребата на алкохол преди лягане е по-вредна за жените. Според проучване, публикувано в списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research, участниците в експеримента е трябвало да пият алкохол, съобразен с теглото за може всеки да бъде еднакво пиян.

Оказало се, че в сравнение с мъжете, жените се събуждат по-често през нощта, след което дълго не могат да заспят. А като цяло сънят им е бил по-малко продължителен.

Алкохолът има по-силен ефект върху съня на жените. Представителките на нежния пол усвояват алкохола (и се излагат на седативното му въздействие) по-бързо от мъжете. Пиенето на алкохол преди лягане може да наруши по-късните етапи на съня. В някои случаи това може да причини изпотяване, безпокойство или дори кошмари.

Човешкият организъм понася жегата през нощта по-зле от студа

Край на спора между тези, на които все им е горещо и онези, на които непрекъснато им е студено, сложиха сомнолозите. Каквото и да говорят противниците на отворените прозорци, организмът понася много по-лесно прохладата. 

Според експертите, терморегулацията е от голямо значение за управлението на качеството на съня. Изследванията показват, че някои видове безсъние са свързани с лоша терморегулация и невъзможност за понижаване на телесната температура, за да се премине към по-дълбоки фази на съня.

Тези грешки по време на сън могат да ви състарят значително

Човешкото тяло умее да се затопля по-добре, отколкото да се охлажда, затова се улеснете и изберете по-тънки и свободни дрехи за сън.

Когато в стаята е твърде горещо или сте облечени с дебела пижама, организмът ви съкращава третия и четвъртия етап на съня, а тези фази на дълбокия сън са най-важните. Имено по това време човек набира сили. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

 

 

Коментирай