Тези любими на всички зеленчуци могат да бъдат много опасни за здравето

Те са неотменима част от здравословната и балансирана диета, но дори и те могат да оказват негативно въздействие върху организма 

https://jenata.blitz.bg/zdrave/tezi-lyubimi-na-vsicki-zelencuci-mogat-da-bdat-mnogo-opasni-za-zdraveto Jenata.blitz.bg
Тези любими на всички зеленчуци могат да бъдат много опасни за здравето

Зеленчуците са неотменима част от всяка здравословната и балансирана диета, но дори и те могат да оказват негативно въздействие върху организма.

Почти всяка статия или книга, посветена на правилното хранене, има раздел за зеленчуците. И в това няма нищо случайно! 

Те присъстват задължително във всяка здравословна диета и притежават куп полезни свойства - помагат за нормализиране на храносмилането, насищат тялото с основни витамини и минерали, повишават имунитета. Именно по тази причина се опитваме да ги използваме ежедневно.

За съжаление се оказва, че дори и те могат да повлияят отрицателно на организма.

Лекар посочи най-опасния продукт за зимата

Затова днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече за това кои зеленчуци трябва да се консумират с повишено внимание и защо картофите, бобът, доматите и някои други познати и любими продукти могат да бъдат много опасни.

Кръстоцветни зеленчуци

Броколите, брюкселското зеле, ряпата, алабаша и кресона са кръстоцветни зеленчуци, които имат много полезни свойства и са незаменими елементи на здравословното хранене. Въпреки това, зеленчуците от това семейство крият и много опасности.

Те намаляват способността на щитовидната жлеза да абсорбира йод, което може да доведе до образуване на гуша. В случай, че човек има проблеми с функционирането на щитовидната жлеза, кръстоцветните зеленчуци трябва да се консумират изключително внимателно - не повече от 100 грама на ден, като продуктът задължително трябва да бъде термично обработен.

Кръстоцветните зеленчуци трябва да се приемат в ограничени количества и от тези, които страдат от гастрит, язва, панкреатит, чернодробни и бъбречни заболявания, тъй като тези продукти стимулират храносмилателния тракт и могат да причинят редица усложнения. В такива случаи, преди да ги въведете в менюто си, трябва да се консултирате с лекар.

Картофи

Картофите са една от най-популярните храни - картофено пюре, варени и пържени картофи, картофени гювечи и различни предястия от този зеленчук са сред любимите ястия на мнозина. Несъмнено те имат много полезни свойства, но не трябва да се злоупотребява с тях.

Остаряваме преждевременно заради тези 5 навика

Работата е там, че този продукт, освен сложни въглехидрати, съдържа и прости, и следователно при прекомерна консумация съществува висок риск от затлъстяване. А заради високия гликемичен индекс, който имат някои ястия от картофи, например картофеното пюре, те са противопоказни за пациенти със захарен диабет.

В допълнение, картофите съдържат нишесте, което прави този зеленчук една от трудносмилаемите храни, особено в комбинация с протеини. Тази съставка може да повлияе неблагоприятно и на работата на щитовидната жлеза и кръвоносната система.

Ключовият момент тук обаче е начинът на термична обработка на продукта. Диетолозите напомнят, че пържените или печени в голямо количество олио картофи в никакъв случай не могат да се считат за здравословно ястие.

Аспержи

Аспержите съдържат рекордно количество фолиева киселина, освен това подобряват работата на стомашно-чревния тракт, имат антиоксидантни свойства и дори влияят на нервната система, предотвратявайки развитието на депресивни състояния.

В същото време продуктът е потенциално опасен за хора, които страдат от проблеми със стомашно-чревния тракт.

Киселините, съдържащи се в аспержите, могат да бъдат дразнител за вътрешните органи и затова хората с гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт трябва задължително да се консултират със специалист, преди да ги включат в менюто си. 

Тези 7 храни намаляват риска от инсулт

Аспержите са опасни и за тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Зеленчукът е богат на витамин К, който допринася за съсирването на кръвта, затова и съвместната употреба на антикоагуланти и аспержи може да доведе до тромботични усложнения.  

Тиквички

Тиквичките са един от най-безвредните продукти, но дори и те могат да навредят на организма. В този зеленчук се съдържа голямо количество калий и прекомерната му консумация от хора с хронична бъбречна недостатъчност може да доведе до неприятни последици.

С повишено внимание към тях трябва да се отнасят и хората, които страдат от стомашно-чревни заболявания. Те трябва да консумират продукта в ограничени количества и след топлинна обработка, както и в обелена форма, тъй като кората съдържа елементи, които дразнят стените на органите на стомашно-чревния тракт. 

Зелени домати

Зелените домати съдържат соланин - алкалоид, който в големи дози може да доведе до сериозно отравяне и дори смърт. 200 милиграма от това вещество може да предизвика симптоми на отравяне - гадене, сънливост, замайване и главоболие, слабост и задух.

Термичната обработка намалява нивото на опасните вещества до нормални стойности, т.е. зелените домати не крият риск за здравето, когато се консумират варени.

В допълнение, този продукт съдържа повишено количество киселини, които могат да повлияят неблагоприятно на функционирането на органите на стомашно-чревния тракт, ако човек има проблеми с него. 

Червен боб

Червеният боб е много питателен продукт и има много полезни свойства, но е противопоказен за хора, страдащи от подагра. В него има пурини - вещества, при чийто разпад се образува пикочна киселина.

За нищо на света не яжте тази храна на гладно

Организмът на човек с подобно заболяване може да не успее да се справи с излишъка от продукти, получени от разпада на пурините, в резултат на което състоянието му ще се влоши.

Червеният боб трябва да се консумира с повишено внимание и от хора с нарушена работа на храносмилателния тракт, тъй като продуктът се класифицира като труден за смилане и може да повлияе неблагоприятно на функционирането на вътрешните органи.

Друг важен момент е, че заради високото съдържание на фазин и фазеолунатит (токсични вещества)  суровият фасул води до отравяне. Затова този продукт трябва да се накисва и обработва термично преди консумация. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Горещи

Коментирай