Учени разкриха тайната на дълголетието на най-старата жена в света

Учени разкриха тайната на дълголетието на най-старата жена в света

Специалистите са изследвали клетъчни проби от 117-годишната Мария Браняс Морера

Учени разкриха тайната на дълголетието на най-старата жена в света.

Специалистите са изследвали клетъчни проби от 117-годишната Мария Браняс Морера, която през януари 2023 г. бе призната за най-възрастния човек в света от Книгата на рекордите на Гинес, пише El Pais.

Изследователят на онкологични заболявания Манел Естелер се е свързал със семейството на столетницата преди около година и е получил разрешение да вземе проби от слюнката, кръвта и урината й. 

101-г. кралица на красотата разкри простата тайна на дълголетието си

"Никога не сме работили с клетки от човек на 117 години. Това е огромна рядкост", споделя ученият. 

Естелер се надява, че изучаването на особеностите на организма на Морера ще разкрие тайната на нейното дълголетие.

Между другото, първите резултати вече са налице. Оказало се, че клетките на столетницата са с около десет години по-млади от реалната й възраст. Изследователят отдава това на гените и начина й на живот. 

"Изглежда е ударила джакпота с добрите си гени и здравословни навици", коментира специалистът. 

Според Естелер промените, свързани с възрастта, са ясно видими в пробите, взети от старицата. По-специално, на жената не са й останали почти никакви стволови и имунни клетки, а хромозомите й нямат крайни участъци, които изпълняват защитни функции.

105-г. жена разкри шокиращата си тайна за дълголетие

Самата Мария Морера твърди, че не знае как е успяла да доживее 117 години.

"Не съм правила нищо специално, за да достигна до тази възраст", ​​казва тя.

Въпреки напредналата си възраст, столетницата е успяла да запази позитивната си нагласа и вярва, че всеки ден може да я научи на нещо ново.

Освен късмета и добрите гени, като основни тайни на дълголетието си тя посочва реда, спокойствието и силната връзка със семейството и приятелите.

Тя вярва, че е достигнала тази възраст, защото е прекарала много време сред природата, живяла е без притеснения и съжаления, изпитала е много положителни емоции и е стояла далеч от лошите хора.

Столетници разкриват тайната на дълголетието: Никога не се женете и никога не... СНИМКИ

Отбелязва се, че старицата няма никакви проблеми с физическото и психическото здраве. Напоследък обаче страда от частична загуба на слуха и затруднения в придвижването.

Мария Бранас Морера е родена на 4 март 1907 г. в Сан Франциско, Калифорния. На осемгодишна възраст се премества със семейството си в Испания и се установява в Каталуния, където прекарва целия си живот.

Жената е преживяла пандемията от испански грип, както и Гражданската война в Испания, от която има "много трудни спомени".

Морера е била омъжена за доктор Джоан Мор, от когото има три деца. През 1976 г. обаче остава вдовица. Тя също така губи едно от децата си - единствения си син на име Август. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай