logo

COVID-19 при деца: какво се знае за тежките случаи!

COVID-19 при деца: какво се знае за тежките случаи!

Експерти разкриха за какво трябва да се внимава в новата вълна на коронавируса

В новата вълна на пандемията за съжаление зачестиха смъртните случаи при деца с коронавирус. Това съобщават инфекционисти от различни региони.

Майка проплака: Бебето ми е коронавирус, симптомите бяха... СНИМКИ

Лекарят по инфекциозни болести, професор Николай Малишев отбеляза, че 13% от учениците са болни в цялата страна сега, много деца са хоспитализирани, включително и в интензивно лечение.

Медикът казва, че делът на болните деца е 10-11%. Това ниво се колебае през целия период на пандемията, но нарастването на тежките случаи започна с новата вълна. Той отбелязва още, че повечето непълнолетни са заразени от родителите си.

Китайски лекари обявиха как COVID-19 преминава при децата

Ирина Захарова, главен педиатър на Централния федерален окръг на Русия, ръководител на катедрата по педиатрия в Руската медицинска академия за следдипломно образование (RMAPO), посочи възрастта на децата, хоспитализирани с коронавирус. Сред тях 45% са от седем до четиринадесет години, 19% са от 15 до 17 години, останалите са в предучилищна възраст.

Тя добави, че, разбира се, съпътстващите заболявания играят голяма роля: затлъстяване, захарен диабет и други имунодефицитни състояния, но при други деца коронавирусът може да бъде тежък.

Лекарите казват, че делта щамът на коронавируса е изиграл голяма роля. Заради мутацията той стана по-опасен, което се отрази на здравето на децата.

„Смята се, че децата понасят вируса по-лесно, но могат да бъдат и тежко болни. Вирусът мутира. Във Великобритания наскоро беше идентифициран друг инфекциозен щам... Това е биология. Ние се борим с вируса, а вирусът е срещу нас“, обясни пулмологът професор и доктор на медицинските науки Александър Карабиненко

Китайски лекари с нови кошмарни новини за COVID-19 и децата

В регионите продължават да се появяват новини за деца, починали от коронавирус. Жителите на Кубан бяха поразени от историята на 10-годишно момче, което почина след преболедуване от коронавирус. Той страда от ларинготрахеит в ранна възраст и след това се зарази с COVID. След като се възстанови, той имаше усложнения, които доведоха до белодробен оток.

„В линейката на Артьом беше поставен с кислородна маска. Синът ми се почувства по-добре. Разбира се, не ме пуснаха в интензивното отделение с него. На сутринта ни се обадиха и казаха, че Артьом е почина“, спомня си с ужас майката на починалото момченце.

В Самарска област е потвърдена смъртта на няколко деца от коронавирус. Загинаха едно бебе и две деца на две и шест години.

Обществени личности вече започнаха да правят изявления за детския коронавирус. Журналистката Маргарита Симонян направи тежко изявление за коронавируса и ваксинацията. В канала си в Telegram тя се ядоса на антиваксините.

„Ако нямате антитела и не сте нарочно ваксиниран, то не идвайте в дома ми. Не идвайте на работа. Не идвайте при мен на улицата и на парти. Не ви познавам. Ако не беше ти, щяхме да забравим за COVID. И заради теб сега децата ми може да умрат. Имам три деца. Най-големият е на осем, най-малкият е на две“, казва тя.

За съжаление тежки, дори и фатални случай на деца, заразени с коронавирус, имаше и в България. Пазете децата си! Пазете и себе си! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!