logo

Какво е важно да следим по време на бременността си

Какво е важно да следим по време на бременността си

Бременността може да бъде един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Прецизното проследяване при квалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на бременността.

Но какво всъщност означава добра практика при проследяването на бременността?

Добрата пренатална грижа включва преди всичко акушеро-гинекологични и ултразвукови прегледи с цел установяване на проблеми с развитието на плода, рутинен скрининг за вродени аномалии, изследвания за болести предавани по полов път, проследяване на нивата на кръвното налягане и различни лабораторни изследвания.

Всеки преглед при проследяващия ви акушер-гинеколог включва ехографско изследване, измерване на тегло, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Допълнително бъдещата майка получава специализирана акушер-гинекологична консултация с препоръки за протичане на бременността.

До петия преглед или 22–26 г.с., ако бременността протича нормално, проследяването се извършва веднъж месечно. Когато става въпрос за високорискова бременност обаче (като например многоплодна бременност или бременност с усложнения), тогава посещенията в клиниката се определят от проследяващия бременността акушер-гинеколог.

Първата визита трябва да се случи в периода 5–6 г.с. Тогава се установява сърдечната дейност на плода и се определя вероятния термин на раждането. Правят се и редица други изследвания като цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина. При всяко посещение при АГ специалист се прави измерване на артериалното налягане и телесното тегло.

Следващата визита – 11–13 гестационна седмица – е една от най-важните, тъй като това е периодът, когато се извършва първи триместър скрининг тест – познат още като биохимичен скрининг, чиято цел е да установи или отхвърли наличието на вродени аномалии.

Фокусът на майчино-феталната медицина не са единствено хромозомните и структурните заболявания. В съвременната добра практика специалистите по фетална медицина следят и за други състояния, които биха причинили сериозни усложнения и биха застрашили бременната и бебето.

Рискът от развитието на прееклампсия през бременността е съществен. Това състояние е причина да се сблъскваме с малки за гестационната възраст плодове, за ранно преждевременно раждане и за всички свързани с това усложнения. Затова центъра по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ предоставя възможността за допълнително изследване за прееклампсия на всяка бременна, която извършва първи триместър скрининг тест при специалистите в лечебното заведение.

Около 16–22 г.с се прави високоспециализрано изследване с 3D или 4D ехограф, което дава възможност за ранна диагностика на нежелани аномалии и успешното им последващо лечение.

По преценка на лекуващия лекар между 20–24 г.с. бременната жена може да се насочи към извършване на фетална ехокардиография – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода.

След 28 г.с. към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe (NST).

През 30–32 г.с. се прави късна фетална морфология с доплерово изследване. Така се проследява общото развитие на бременността и кръвотока на бебето и плацентарната система.

За да избегнете пропуска на важно изследване, част от стандартите за съвременна пренатална и фетална грижа, можете да се възползвате от абонаментно проследяване. Така ще получите сигурност и вероятно в повечето клиники ще получите удобство при преференциални финансови условия.

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?

5 дни в инкубатор – един от пътищата към двете чертички

От ембриотрансфера до теста за бременност

Алгебра на зачеването

Коментирай