logo

Психолог разкри 3-минутно правило, което всички родители трябва да следват

Психолог разкри 3-минутно правило, което всички родители трябва да следват

Колко време прекарвате с детето си след работа? Технически, ние имаме нужда от около 30 минути да сготвим вечеря за тях, около 15 минути, за да им прочетем книга, и само момент, за да ги целунем за лека нощ.

Според експерти, обаче, между тези периоди има 3 минути, които могат да бъдат най-важните за деня. Психологът Наталия Сиротич обясни правилото за 3-те минути и според нея, ако го следвате, ще имате доверието на детето си.

Правилото от 3 минути

Това правило казва, че всеки ден трябва да се срещате с детето си, сякаш не сте се виждали дълго време (дори ако не сте се виждали 5 минути, докато сте били в магазина).

Освен това е много важно очите ви да са на същото ниво, като очите на детето. Прекарайте 3 минути, прегръщайки детето, питайте  го какво се е случило, докато сте били далеч. Особено важно е да следвате това правило, когато вземете детето си от детската градина, училището или когато се върнете у дома от работа.

Защо е необходимо

Според психолога, през първите минути след като видите детето си, то ви разказва цялата информация, която помнии.

Последствията от пренебрегването на правилото от 3 минути могат да варират в зависимост от характера на детето. Някой, който няма шанс да разкаже всичко на родителите, когато може, няма да говори за много важни неща и с течение на времето, някои факти няма да изглеждат достатъчно важни, дори да говорят за тях. В този случай родителите може да пропуснат много важни неща.

Другите деца ще продължат да говорят цялата вечер, като припомнят нови факти всеки път и в крайна сметка ще имат пълна история. Родителите на такова дете имат риск да не чуят много неща, защото за тях говорещото дете в крайна сметка ще стане просто фонов шум.

Допълнителни препоръки

Важно е да отбележите, че правилото от 3 минути не означава, че трябва да прекарате само 3 минути на ден с детето си. Това означава само, че трябва да прекарате 3 минути с детето веднага след като сте се срещнали, за да сте сигурни, че чувате всичко, което е важно за детето./jenata.blitz.bg

Коментирай