logo

Невероятно: Ето защо пълнолунието води до безсъние!

Невероятно: Ето защо пълнолунието води до безсъние!

Връзката на спътника на Земята с природните явления беше забелязана и доказана отдавна - приливите и отливите на моретата и океаните, забавянето и ускоряването на растежа на зелените площи пряко зависят от лунните фази

Защо различните фази на луната причиняват апатия при някои хора, при други, напротив, хиперактивност, а при трети дори причиняват безсъние и дори физическа болка? Учени от различни страни търсят отговора на този въпрос. И не напразно.

Връзката на спътника на Земята с природните явления беше забелязана и доказана отдавна - приливите и отливите на моретата и океаните, забавянето и ускоряването на растежа на зелените площи пряко зависят от лунните фази. А какво се случва с човешкото тяло по време на новолуние или пълнолуние?

Безсъние в пълнолунни нощи 

Американски учени от Вашингтонския университет експериментално доказаха влиянието на Луната върху продължителността на съня. Например, оказа се, че няколко дни преди пълнолунието повечето хора не могат да спят дълго време и след заспиване спят по-малко от обикновено.

Само един хормон утроява риска от ранна смърт при жените

Изследване на състоянието на участниците в експеримента - хора на различна възраст, социален статус и места на пребиваване - показа, че количеството сън на хората варира по време на лунния цикъл средно от 46 до 58 минути, а времето, до което да отидат леглото е сменено с около 30 минути.

Нещо повече, както жителите на града, така и жителите на селските райони, които имат по-малък достъп до изкуствено удължаване на дневната светлина чрез изкуствено осветление, реагираха еднакво на Луната. Въпреки това жителите на градовете са по-малко податливи на въздействието на определени лунни фази.

Както установиха учените, при пълнолуние не спим добре заради друг източник на светлина - Луната.

„Предполагаме, че моделите, които наблюдаваме, са вродени адаптации, които са позволили на нашите предци да се възползват от естествения източник на вечерна светлина, който се появява през определен период от лунния цикъл“, каза биологът от Университета на Вашингтон Леандро Казираги.

Едва ли майките знаят, но тези елементарни неща в дамската чанта могат да убият бебето

Тоест, с прости думи, ние не спим добре на пълнолуние, само защото хормонът на съня мелатонин се произвежда по-зле в тези дни поради лунната светлина.

Ядрата не трябва да се притесняват

Учените не са открили връзка между фазите на Луната и работата на сърдечно-съдовата система на човека. Едно от проучванията на немски специалисти показва леко намаляване на риска от инфаркти и инсулти през първите три дни на новолунието - това се обяснява с промяна в магнитното поле на Земята и именно в тези дни червените кръвни клетки са по-малко привлечени един от друг, образувайки кръвни съсиреци. Но не бяха открити повече връзки между човешкото благосъстояние и Луната.

Нито едно изследване не е потвърдило връзката между фазите на Луната и процесите, протичащи в женското тяло Снимка: mysonnik.com

Луната женска планета ли е?

Смята се, че Луната действа по-силно на жените, отколкото на мъжете. Според мнозина фазите на нощната звезда влияят пряко върху женската сърдечно-съдова и нервна система, да не говорим за цикличността, свързана с хормоналните и репродуктивните функции. Многогодишни изследвания на лекари от цял ​​свят обаче показват, че спътникът на Земята няма нищо общо с процесите, протичащи в женското тяло.

В повечето случаи хората сами ескалират ситуацията, убеждавайки се, че „се чувстват зле на Луната“. Никой обаче не забранява да има под ръка лунен календар, поне за да се успокои и укрепи здравето, включително психичното здраве, с водни процедури, физическа активност - ходене например и билкови чайове. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай