Трябва ли да миете месо преди готвене: Отговорът ще ви изненада!

Този продукт се използва много често в българската кухня и заради това трябва да знаете как правилно да боравите с него

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/tryabva-li-da-miete-meso-predi-gotvene-otgovorat-shte-vi-iznenada Jenata.blitz.bg
Трябва ли да миете месо преди готвене: Отговорът ще ви изненада!

Много домакини изплакват месото под вода преди да го приготвят – всеобщото схващане е, че по този начин бактериите могат да бъдат отмити. Но според професионалните готвачи това не е необходимо или поне не винаги. 

Важно: Натиснете пилето преди да го купите, ето защо!

Защо не трябва да миете месо преди готвене и в какви случаи е по-добре да го измиете? Е, от jenata.blitz.bg се допитахме до опитни готвачи и отговорите им изненадаха всички.

„Ако сте уверени в качеството на месото, тогава не трябва да го миете“, казват готвачи и привеждат редица аргументи за това:

  • по време на топлинна обработка на месото (когато температурата вътре в продукта достигне 55-60 ° C) патогените умират, така че не е необходимо да се измива преди пържене, варене, печене или задушаване;
  • марината за скара или барбекю дезинфекцира месото, саламура действа по същия начин (например, ако месото е сушено или пушено);

В месото, което ще бъде замразено, бактериите умират при ниски температури, така че не е необходимо да го измивате след размразяване.

Топ готвачи развенчаха брадат мит за месния бульон

Какво се случва, ако измиете месото? 

След като продуктът влезе в контакт с вода, така наречената реакция на Майар между захари и киселини се нарушава. Благодарение на тази реакция при 110°C върху месото се образува златиста коричка, а соковете и ароматите се запечатват вътре. 

Но когато парчето месо се измие при 100°C, водата започва да се изпарява, което предотвратява образуването на коричка.

В същото време има един аргумент в полза на това защо трябва да измиете месото - ако например сте го купили на пазара и върху продукта има фрагменти от кости или дървени стърготини. След това или ги изтръскайте, или измийте парчето. 

Необходимо ли е да се измие кръвта от месото? 

Да, но не забравяйте да го подсушите с хартиена кърпа след това. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай