Много домакини изплакват месото под вода преди да го приготвят – всеобщото схващане е, че по този начин бактериите могат да бъдат отмити. Но според професионалните готвачи това не е необходимо или поне не винаги.
Защо не трябва да миете месо преди готвене и в какви случаи е по-добре да го измиете? Е, от jenata.blitz.bg се допитахме до опитни готвачи и отговорите им изненадаха всички.
„Ако сте уверени в качеството на месото, тогава не трябва да го миете“, казват готвачи и привеждат редица аргументи за това:
- по време на топлинна обработка на месото (когато температурата вътре в продукта достигне 55-60 ° C) патогените умират, така че не е необходимо да се измива преди пържене, варене, печене или задушаване;
- марината за скара или барбекю дезинфекцира месото, саламура действа по същия начин (например, ако месото е сушено или пушено);
В месото, което ще бъде замразено, бактериите умират при ниски температури, така че не е необходимо да го измивате след размразяване.
Какво се случва, ако измиете месото?
След като продуктът влезе в контакт с вода, така наречената реакция на Майар между захари и киселини се нарушава. Благодарение на тази реакция при 110°C върху месото се образува златиста коричка, а соковете и ароматите се запечатват вътре.
Но когато парчето месо се измие при 100°C, водата започва да се изпарява, което предотвратява образуването на коричка.
В същото време има един аргумент в полза на това защо трябва да измиете месото - ако например сте го купили на пазара и върху продукта има фрагменти от кости или дървени стърготини. След това или ги изтръскайте, или измийте парчето.
Необходимо ли е да се измие кръвта от месото?
Да, но не забравяйте да го подсушите с хартиена кърпа след това. / jenata.blitz.bg