Месният бульон е в основата на много ястия - от супи до сосове и пържени картофи. А приготвянето на перфектния бульон е кулинарно изкуство, което изисква прецизно внимание към детайла.
Споровете за това как е най-правилно да се приготвя месен бульон се вихрят от дълго време. Някои хора смятат, че първата вода трябва да се изхвърли, докато други са против това действие.
Много домакини са свикнали да изливат първата вода, когато варят някакво месо, вярвайки, че по този начин ще се отърват от вредните вещества в него.
Този кулинарен мит е широко разпространен, но опитните готвачи са категорични, че това е огромна грешка.
Защо не трябва да изливате първата вода, когато варите месо?
Основният аргумент в негова полза е ценността и вкуса на бульона.
Първата вода съдържа важни хранителни вещества и придава богат вкус на бъдещото ястие. При изливането на тази вода се губи основата, от която се образува богатият и полезен бульон.
Пяната, която често се образува на повърхността по време на готвене, не е нищо повече от коагулиран протеин.
Той не е вреден за организма, а изключително полезен. В него се съдържат аминокиселини, които помагат за укрепване на имунната система и възстановяване на тъканите.
Кога изхвърлянето на първата вода е наистина оправдано?
И тук, като при всяко правило, си има изключения. Ако човек има проблеми с жлъчния мехур, стомаха или панкреаса, е по-добре наистина да изхвърли първия бульон. Той може да съдържа екстрактивни вещества, които могат да повлияят негативно на здравето в такива случаи.
Как да си приготвите вкусен и безопасен бульон?
Шеф готвачи споделят няколко съвети за всички, които искат да си направят бульон, който да е не само вкусен, но и полезен.
На първо място, те препоръчват месото винаги да е качествено. Основната гаранция за вкуса и безопасността на ястието са пресни и доказани продукти. Доброто месо осигурява дълбок и богат вкус на бульона.
Месото трябва да се добавя във вряща вода. Това е важен момент, който помага на протеина да се свие и да не излиза навън. Така бульонът става по-бистър и чист.
Добавете лука. Цялата глава лук ще помогне за събирането на излишния протеин и ще добави специален вкус към бульона. Това е традиционна кулинарна техника, която подобрява вкуса.
Отстранете пяната от стените на тенджерата. Понякога тя не изплува на повърхността, а полепва по стените. В този случай е по-добре внимателно да я оберете, за да може бульонът да остане чист и прозрачен. /jenata.blitz.bg