Ядеш и ревеш: Майстор издаде тайната на вкусния домашен суджук

С настъпването на зимата и наближаването на коледните празници, времето става все по-подходящо за направата на този деликатес

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/yades-i-reves-maistor-izdade-tainata-na-vkusniya-domasen-sudzuk Jenata.blitz.bg
Ядеш и ревеш: Майстор издаде тайната на вкусния домашен суджук

 Как да си направите домашен суджук с точните подправки, че да сте сигурни в резултата? 

Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле

Супермаркетите и магазините за месо са отрупани с най-различни видове колбаси, цените на които са доста завишени, а в същото време качество липсва. В следващите редове ще откриете наистина добра и сполучлива рецепта за не какъв да е колбас, а именно домашен суджук, с перфектните подправки.

Хит мезенце за зимата: Доматки в бурканче с ракийка

С настъпването на зимата и наближаването на коледните празници, времето става все по-подходящо за направата на този деликатес, мезе харесвано и почитано от всички българи (и не само), пише tami.bg.

Не всяка рецепта обаче е сполучлива. Тази ще задоволи всичките сетива дори и на най-взискателния критик на домашно приготвения суджук. Рецептата е от местен майстор колбасар, доказал се в приготвянето на месо – солено и подправено, пълнено и изсушено.

Време е за зимнина: Във всеки дом трябва да има от тези 3 туршии

Рецепта за домашен суджук с подправки

Сигурни сме, че с тази рецепта ще впечатлите всички, които опитат от вашия домашен суджук с подправки – споделена рецепта от опитен месар!

Необходими продукти за суджука

5кг. свинско месо от плешка;

21 гр. сол;

5гр. чубрица;

2гр. черен пипер;

2гр. кимион;

1гр. захар;

естествени черва за пълнене.

* подправките са за килограм месо!

Как се прави домашно приготвен суджук с подправки

Нарязвате свинското месо на едри кубчета и го слагате в голяма цедка в хладно помещение да се отцеди за 24 часа. След това смилате месото и прибавяте гореизброените подправки, като премесвате добре. Овкусеното месо прибирате в хладилник, отново за 24 часа, като периодично го размесвате за да се овкуси равномерно.

Пълните черва с дължина 25см., като в краищата завързвате добре с памучен канап (трябва да направите „ушенца“), така че да може да го окачате на тях след това. Готовите суджуци окачвате на прът и ги оставяте на топло (стайна температура), докато се „изчервят“ или за около 12 до 15 часа.

Премествате суджуците в подходящо помещение с температура около 12 градуса и 75% влажност. Суджуците се сушат, докато теглото им намалее с 45%. Разточват се всеки ден или през ден. Домашен суджук, може да изсушите в специално пригодена сушилня за колбаси (виж снимката горе и долу), а резултатът е уникално мезе за кратко време, по изпитан метод от човека, който ни предостави рецептата и снимките.

Разбира се, ако нямате подобен уред за сушене, ще ви е по-трудно, но в никакъв случай невъзможно. Просто трябва да изваждате суджуците навън, когато е студено да се сушат, да избягвате мъглите и редовно да ги прибирате вечер. Ако времето е топло е желателно да са прибрани на хладно и проветриво място.

Времето само ще си покаже, кога вашия домашен суджук е станал готов за консумация.

Надяваме се да ви се е получило, ако вече сте направили домашен суджук, по тази рецепта. Не забравяйте да споделите вашия опит в коментарите по-долу в страницата.

Да ви е сладко!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
8 Коментара
Гошко
преди 1 година

Иска играе !

Откажи
ха ха ха
преди 1 година

Не знам кой малоумник е писал тази статия. Предполагам, че е някой роден след 1990. Никога не е виждал домашно прасе и свинска сватба.

Откажи
Anna
преди 1 година

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox

Откажи
Драго
преди 1 година

Само малоумник може да сложи 21 грама сол на килограм месо. И после защо българина е болен и с високо кръвно. Освен това ако не се сложи нитратна сол, възможноста за ботулизъм е в кърпа вързана.

Откажи
Дзръко
преди 1 година

Мезиш и квичиш!-егати и стилът на писане!?!?!

Откажи
до Драго
преди 1 година

абе чети бе тъпан, 21г сол НО на 5 кг месо ти пише в рецептата...

Откажи
Готин
преди 1 година

Рецептата е правилна но непълна.Свинското 60% 40% телешко и да се сложи при меленето 1връска люти изсушени чушлета продават ги бабите на женски пазар.Ако помните сиджука по БДС винаги се виждаха семките на чушлета.

Откажи
kivanova
преди 1 година

Някой е преписвал рецептата от някъде, но я е преписал неграмотно.

Откажи