Как да си направите домашен суджук с точните подправки, че да сте сигурни в резултата?
Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле
Супермаркетите и магазините за месо са отрупани с най-различни видове колбаси, цените на които са доста завишени, а в същото време качество липсва. В следващите редове ще откриете наистина добра и сполучлива рецепта за не какъв да е колбас, а именно домашен суджук, с перфектните подправки.
Хит мезенце за зимата: Доматки в бурканче с ракийка
С настъпването на зимата и наближаването на коледните празници, времето става все по-подходящо за направата на този деликатес, мезе харесвано и почитано от всички българи (и не само), пише tami.bg.
Не всяка рецепта обаче е сполучлива. Тази ще задоволи всичките сетива дори и на най-взискателния критик на домашно приготвения суджук. Рецептата е от местен майстор колбасар, доказал се в приготвянето на месо – солено и подправено, пълнено и изсушено.
Време е за зимнина: Във всеки дом трябва да има от тези 3 туршии
Рецепта за домашен суджук с подправки
Сигурни сме, че с тази рецепта ще впечатлите всички, които опитат от вашия домашен суджук с подправки – споделена рецепта от опитен месар!
Необходими продукти за суджука
5кг. свинско месо от плешка;
21 гр. сол;
5гр. чубрица;
2гр. черен пипер;
2гр. кимион;
1гр. захар;
естествени черва за пълнене.
* подправките са за килограм месо!
Как се прави домашно приготвен суджук с подправки
Нарязвате свинското месо на едри кубчета и го слагате в голяма цедка в хладно помещение да се отцеди за 24 часа. След това смилате месото и прибавяте гореизброените подправки, като премесвате добре. Овкусеното месо прибирате в хладилник, отново за 24 часа, като периодично го размесвате за да се овкуси равномерно.
Пълните черва с дължина 25см., като в краищата завързвате добре с памучен канап (трябва да направите „ушенца“), така че да може да го окачате на тях след това. Готовите суджуци окачвате на прът и ги оставяте на топло (стайна температура), докато се „изчервят“ или за около 12 до 15 часа.
Премествате суджуците в подходящо помещение с температура около 12 градуса и 75% влажност. Суджуците се сушат, докато теглото им намалее с 45%. Разточват се всеки ден или през ден. Домашен суджук, може да изсушите в специално пригодена сушилня за колбаси (виж снимката горе и долу), а резултатът е уникално мезе за кратко време, по изпитан метод от човека, който ни предостави рецептата и снимките.
Разбира се, ако нямате подобен уред за сушене, ще ви е по-трудно, но в никакъв случай невъзможно. Просто трябва да изваждате суджуците навън, когато е студено да се сушат, да избягвате мъглите и редовно да ги прибирате вечер. Ако времето е топло е желателно да са прибрани на хладно и проветриво място.
Времето само ще си покаже, кога вашия домашен суджук е станал готов за консумация.
Надяваме се да ви се е получило, ако вече сте направили домашен суджук, по тази рецепта. Не забравяйте да споделите вашия опит в коментарите по-долу в страницата.
Да ви е сладко!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!