Как да си направите домашен суджук с точните подправки, че да сте сигурни в резултата?
Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле
Супермаркетите и магазините за месо са отрупани с най-различни видове колбаси, цените на които са доста завишени, а в същото време качество липсва. В следващите редове ще откриете наистина добра и сполучлива рецепта за не какъв да е колбас, а именно домашен суджук, с перфектните подправки.
Хит мезенце за зимата: Доматки в бурканче с ракийка
С настъпването на зимата и наближаването на коледните празници, времето става все по-подходящо за направата на този деликатес, мезе харесвано и почитано от всички българи (и не само), пише tami.bg.
Не всяка рецепта обаче е сполучлива. Тази ще задоволи всичките сетива дори и на най-взискателния критик на домашно приготвения суджук. Рецептата е от местен майстор колбасар, доказал се в приготвянето на месо – солено и подправено, пълнено и изсушено.
Време е за зимнина: Във всеки дом трябва да има от тези 3 туршии
Рецепта за домашен суджук с подправки
Сигурни сме, че с тази рецепта ще впечатлите всички, които опитат от вашия домашен суджук с подправки – споделена рецепта от опитен месар!
Необходими продукти за суджука
5кг. свинско месо от плешка;
21 гр. сол;
5гр. чубрица;
2гр. черен пипер;
2гр. кимион;
1гр. захар;
естествени черва за пълнене.
* подправките са за килограм месо!
Как се прави домашно приготвен суджук с подправки
Нарязвате свинското месо на едри кубчета и го слагате в голяма цедка в хладно помещение да се отцеди за 24 часа. След това смилате месото и прибавяте гореизброените подправки, като премесвате добре. Овкусеното месо прибирате в хладилник, отново за 24 часа, като периодично го размесвате за да се овкуси равномерно.
Пълните черва с дължина 25см., като в краищата завързвате добре с памучен канап (трябва да направите „ушенца“), така че да може да го окачате на тях след това. Готовите суджуци окачвате на прът и ги оставяте на топло (стайна температура), докато се „изчервят“ или за около 12 до 15 часа.
Премествате суджуците в подходящо помещение с температура около 12 градуса и 75% влажност. Суджуците се сушат, докато теглото им намалее с 45%. Разточват се всеки ден или през ден. Домашен суджук, може да изсушите в специално пригодена сушилня за колбаси (виж снимката горе и долу), а резултатът е уникално мезе за кратко време, по изпитан метод от човека, който ни предостави рецептата и снимките.
Разбира се, ако нямате подобен уред за сушене, ще ви е по-трудно, но в никакъв случай невъзможно. Просто трябва да изваждате суджуците навън, когато е студено да се сушат, да избягвате мъглите и редовно да ги прибирате вечер. Ако времето е топло е желателно да са прибрани на хладно и проветриво място.
Времето само ще си покаже, кога вашия домашен суджук е станал готов за консумация.
Надяваме се да ви се е получило, ако вече сте направили домашен суджук, по тази рецепта. Не забравяйте да споделите вашия опит в коментарите по-долу в страницата.
Да ви е сладко!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!
Коментирай
Гошко 13.11.2023 15:10
Иска играе !
ха ха ха 13.11.2023 16:18
Не знам кой малоумник е писал тази статия. Предполагам, че е някой роден след 1990. Никога не е виждал домашно прасе и свинска сватба.
Anna 13.11.2023 16:49
Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox
Драго 14.11.2023 0:39
Само малоумник може да сложи 21 грама сол на килограм месо. И после защо българина е болен и с високо кръвно. Освен това ако не се сложи нитратна сол, възможноста за ботулизъм е в кърпа вързана.
Дзръко 14.11.2023 3:38
Мезиш и квичиш!-егати и стилът на писане!?!?!
до Драго 16.11.2023 8:08
абе чети бе тъпан, 21г сол НО на 5 кг месо ти пише в рецептата...
Готин 16.11.2023 9:37
Рецептата е правилна но непълна.Свинското 60% 40% телешко и да се сложи при меленето 1връска люти изсушени чушлета продават ги бабите на женски пазар.Ако помните сиджука по БДС винаги се виждаха семките на чушлета.
kivanova 18.11.2023 7:36
Някой е преписвал рецептата от някъде, но я е преписал неграмотно.