6 храни, които ендокринолозите никога не ядат! Най-добре и вие забравете за тях

6 храни, които ендокринолозите никога не ядат! Най-добре и вие забравете за тях

Дори и да нямате проблеми с щитовидната жлеза, трябва да внимавате с тези продукти

Щитовидната жлеза е органът, който отговаря за производството на най-важните хормони в организма. Всяка неизправност в работата й води до проблеми за цялото тяло.

За съжаление, щитовидната жлеза е много крехък орган. Всяка дреболия може да прекъсне работата й, включително и неправилният начин на хранене.

Ако сте предразположени към заболяване на щитовидната жлеза, или просто се притеснявате за нейното здраве, трябва да се откажете от някои продукти, които според ендокринолозите, оказват изключително вредно влияние на функционирането й. 

Дори и да нямате подобни проблеми, е добре да бъдете внимателни с тези храни. Ето ги и тях:

Морско зеле и други водорасли 

Във водораслите има много йод. Всъщност това е продуктът с най-високо съдържание на йод. Звучи чудесно, нали? Всъщност съвсем не е така! 

При някои заболявания на щитовидната жлеза ендокринолозите изрично забраняват на пациентите да консумират морски дарове, морска риба и други храни, богати на йод.

Учени посочиха навиците, които удължават живота с 10 години! Без никакви болести

Но дори и с щитовидната ви жлеза всичко да е наред, пак трябва да внимавате: прекомерната консумация на храни с високо съдържание на йод може да наруши естествения баланс на това вещество.

Обикновено зеле

Бялото зеле, броколите и карфиолът са полезни и вкусни зеленчуци, които, за съжаление, също са в състояние да нарушат естествения баланс на йода и да повлияят на способността на щитовидната жлеза да усвоява това необходимо вещество.

Откакто започнах да замразявам кората на лимона в камерата, се сбогувах с болестите и излишните килограми

Има обаче добра новина: само суровото зеле е опасно за щитовидната жлеза. В обработен вид този зеленчук е напълно безопасен. 

Соя

На първо място, соята и продуктите, които я съдържат, трябва да се излязат завинаги от менюто на хората, които трябва да приемат хормони. Проучванията показват, че през първия час след хранене, усвояването на хормоните практически спира.

Соята - приятел или враг: Цялата истина за растението и ползите му за организма

Ето защо, ако имате някаква проблеми с щитовидната жлеза, изхвърлете соята и соевите продукти, включително млякото и сосовете, от менюто си.

Глутен

Няколко проучвания вече потвърдиха пряката връзка между целиакията и някои заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото например. Същите тези проучвания потвърдиха, че състоянието на пациентите, преминали на безглутенова диета, се е подобрило.

След като разберете колко полезни са динените семки, ще съжалите жестоко, че досега сте ги изхвърляли в боклука

Лекарите все още не препоръчват напълно да се откаже от продуктите, съдържащи глутен, но може би си струва леко да намалите дела им в менюто си и да наблюдавате реакцията на организма.

Някои видове риба

Риба тон, скумрия, риба меч - по-добре е да забравите за тези риби. Факт е, че в тях има високо съдържание на живак, който по химичен състав е подобен на йода и затова активно се абсорбира от щитовидната жлеза и може дълго да се натрупва в организма.

Как да свалим високото кръвно в домашни условия

Високото съдържание на живак не само усложнява производството на хормони в достатъчни количества, но и увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания като Хашимото например.

Захар

Ако имате някакви проблеми със здравето на щитовидната жлеза, трябва да ограничите приема на сладкиши.

Истината за холестерола, която лекарите и фармацевтите никога няма да ви кажат

По правило нарушаването на работата на щитовидната жлеза ни прави по-уязвими към диабет, а захарта е допълнителен фактор, който може да увеличи риска от появата на това заболяване. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай

йокин

йокин 03.03.2020 12:22

Пасете,НА ВОЛЯ,ЛЮЦЕРНА.

Знаеща

Знаеща 19.03.2020 2:31

Слънце,селен ,витамин А, и Е ,тиква ,чай от глог, най-необходимото ,за болни от хашимото