logo

Дизайнер: Тези неща нямат място в спалнята, изхвърлете ги веднага!

Дизайнер: Тези неща нямат място в спалнята, изхвърлете ги веднага!

Опасността от недоспиване, умора и летаргия сутрин идва именно от тези предмети от интериора

Качественият сън е изключително важен за нормалното функциониране на организма. Докато спим, централната нервна система обработва информацията, получена през деня, а повечето органи и системи почиват след натоварването.

Средно на ден се нуждаем от 6 до 10 часа сън, и то през нощта. Трудностите, които човек изпитва при заспиване, честите събуждания и намаляването на общото време за почивка води до развитие на умора, намалено внимание и концентрация.

Ако кошмарите или безсънието не спират да ви измъчват, а чувството на умора не изчезва дори след почивка, е време да се отървете от нещата, които пречат на спокойния ви сън. Определено ще останете изненадани, когато разберете кои са те.

Учени разкриха как да преборим безсънието чрез одеяло

По време на практиката си Елмира Сапаева е успяла да идентифицира основните причини, заради които хората понякога не могат да възстановят силите си и да си починат в спалнята.

Не, Елмира не е психолог, тя е дизайнер. И е установила, че опасността от недоспиване, умора и летаргия сутрин идва именно от някои предмети от интериора.

Ето на кои неща, според специалистката, не им е мястото в спалнята:

Стари и неудобни възглавници

Елмира Сапаева е убедена, че ключът към крепкия и здрав сън, който е толкова необходим на съвременния човек в условията на безкраен стрес, е във възглавницата.

Преди колко време сменихте своята? Пълнежът й със сигурност отдавна е смачкан, а от вида й определено има много да се желае!

Изглежда, че е време да се поглезите с нова възглавница. Може да пробвате нещо по-специално, като ортопедична например. Тя винаги запазва формата си и спомага за намаляване на натоварването на врата по време на сън.

Това е идеалната диета за качествен сън

Всъщност, каквато и възглавница да си вземете, важното е едно - сънят на нея да е не само приятен, но и полезен.

Лампи и нощни лампи със студена светлина

Друго нещо, от което трябва да се отървете възможно най-скоро, са аплиците и лампите със студена светлина. Сините и бели нюанси не само възбуждат нервната система, като не позволяват на човек да се отпусне, но и създават атмосфера на стерилност.

Най-добрият вариант, според експерта, е да смените крушките с такива, които светят в топло жълто. Такава светлина ще създаде атмосфера на комфорт и ще ви позволи по-лесно да се подготвите за сън. 

Изкуствени растения

За тези, които не могат да се грижат за живите растения, изкуствените им копия изглеждат отлична алтернатива. Все пак те никога не увяхват, не губят формата си и не изискват специално внимание.

Грижата за такъв елемент на декора обаче не е толкова лесна задача, колкото изглежда. Например, за да избършете праха, трябва да минете с парцала всяко листенце поотделно.

Според Сапаева, в спалнята няма място за подобни "украси", защото ползата от тях е нулева. Да не говорим, че много бързо уморяват очите. По-добре е в тази стая да има живи растения, например такива, които лекуват.  

Твърде много декоративни елементи

"Претоварването" на декора в спалнята също е много опасно. Получава се така, че когато легнете, отново и отново хвърляте поглед върху различните предмети, а мозъкът не спира да работи активно. За каква почивка в такава агресивна среда можем да говорим?

Най-добрата и най-лошата поза за сън са…

Струва си да ограничите страстта си към претрупване на нощните шкафчета с фигурки, картини, саксии или плющени играчки. За да получите място за спокойствие и възстановяване на силите, е важно да освободите пространството и да се отървете от ненужните предмети.

Неподходящ матрак

Освен възглавницата, според дизайнера, важна роля за постоянната умора и безсънието играе неправилно подбраният матрак.

Прекалено твърдият или напротив - мек, стар или увиснал матрак, определено ще ви опъне нервите преди лягане, защото единственото ви желание е да заспите, а заради него ще се въртите и няма да можете да си намерите удобна поза. 

Ето защо, ако дълго време изпитвате дискомфорт при заспиване, опитайте да смените матрака. В крайна сметка продуктивността и доброто настроение зависят пряко от качеството на съня! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Богиня

Богиня 03.01.2023 18:44

Има ли начин да престанете да превеждате тъпи статийки от руските мрежи?

Богиня

Богиня 03.01.2023 18:45

Невероятно тъпа статия написана от тъпа руска крава.