За много домакини пастата е главната съставка за бързото вечерно седмично хранене. Оказва се обаче, че правилното й приготвяне не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед.
Въпреки че на гърба на повечето опаковки ясно е описано как трябва да се свари продуктът, в много случаи се оказва, че е пропуснато нещо много важно, заради което крайният резултат не е задоволителен.
Феновете на родената в Италия храна вероятно отдавна изплакват сварените макаронени изделия в студена вода, за да ги предпазят от слепване.
Но онези, които са запознати с готвенето, нямат търпение да тази порочна практика да бъде премахната.
Наскоро известният шеф готвач Маркус Самюелсон сравни изплакването на сварените макаронени изделия в студена вода с "изхвърляне на течно злато в канала". И разкри пред Daily Mail най-правилния начин за приготвяне на паста.
По думите на специалиста изплакването не гарантира, че спагетите няма да се слепят и затова не е добре да се прави.
"Когато отцедите спагетите в гевгир и ги изплакнете с течаща вода след готвене, може да изглежда, че им помагате да спрат да се слепват. Но по този начин вие също така отмивате важното нишесте от повърхността им и разваляте ястието", обяснява той.
Кулинарят отбелязва, че нишестето служи като вид лепило, което подобрява вкуса на готовия продукт.
За да го запазите, експертът препоръча водата, в която се е варила пастата, да не се излива напълно в мивката, а да се оставят една-две чаши. Може да изплакнете пастата с тази течност и да я добавите към соса, за да се съчетае по-добре с готовото ястие.
Самюелсон съветва пастата да се изплаква със студена вода само ако се използва за приготвяне на салата. Това, по думите му, ще помогне да спре процеса на варене и да се предотврати превръщането на ястието в каша. /jenata.blitz.bg