Печената пуйка е традиционно празнично ястие. В Америка то се сервира на Деня на благодарността, а в Европа - на Коледа.
Коледната пуйка е отличен избор за празнично угощение в първия ден след дългите пости. Печената птица с румена коричка изглежда тържествено и е напълно достатъчна, за да нахрани всички около масата.
Между другото, може да приготвяте ястието на всеки празник. То винаги ще бъде гвоздеят на трапезата.
Ако обичате пуешко и сте избрали точно това месо за семейния коледен обяд, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си я приготвите по оригиналната рецепта на Гордън Рамзи.
Ето от какво се нуждаете за това вкусно угощение:
Списък с продукти:
- 1 пуйка (около 4,5 кг)
- сол и прясно смлян черен пипер
- 2 глави лук, обелени и нарязани на половина
- 1 лимон, нарязан наполовина
- 1 глава чесън
- 2-3 бр. дафинов лист
- 2-3 ч.л. зехтин
- 6-8 ленти бекон
- 80 грама сушени домати (по желание) за соса, в оригиналната рецепта са пресни
- 2-3 стръка розмарин
- 75 мл. бяло вино
- 50 гр. бренди (по желание)
- 50 гр. смлени орехи (по желание)
За маслото с билки:
- 250-350 грама масло със стайна температура (ако пуйката тежи повече, увеличете количеството)
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 ч. л. зехтин
- 2 малки лимона
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 100 гр. (една малка връзка) пресен или замразен магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220°C.
Пригответе маслото с билки. В голяма купа намачкайте маслото, овкусете със сол и черен пипер (ако слагате сушени домати, намалете солта).
Добавете зехтина, наситнените билки, нарязаните сушени домати, чесъна, настърганата кора и сока на 2 лимона и разбъркайте добре (на ръка или с миксер) до получаване на хомогенна маса.
Изплакнете пуйката с вода, подсушете с кухненска хартия и отстранете вътрешностите. Овкусете вътрешността на пуйката със сол и черен пипер и поставете вътре две глави лук, нарязани наполовина, половинките лимон, чесъна и дафиновия лист.
Внимателно отделете с ръце кожата от гърдите, без да наранявате повърхността й. Разстелете по-голямата част от маслото равномерно под кожата на пуйката. Остатъка от маслото разпределете върху цялата птица.
Завържете бутчетата с връв, намажете със зехтин, овкусете със сол и черен пипер и поставете пуйката в дълбока тава за печене.
Ако приготвяте пуйката предварително, може да я увиете във фолио и да я държите в хладилника.
Сложете пуйката във фурната за 10-15 минути. След като времето изтече, я извадете, полейте я със соса, който е пуснала и наредете резенчетата бекон върху горната й част.
Намалете температурата на фурната до 180°C и печете по 30 минути за всеки килограм (приблизително 2,5 часа), като периодично я изваждате и поливате със сос.
Ако беконът започне да загаря, най-добре е да го махнете по-рано, въпреки че той помага за запазването на соковете в пуешките гърди.
Проверете готовността на пуйката, като поставите термометър в най-месестата част на бутчето. Птицата е готова, когато температурата достигне 80°C. Също така, ако пробиете същата част от пуйката, сокът, който отделя, трябва да е бистър, а не розов.
Извадете готовата пуйка от фурната и пригответе соса.
И така, махнете лимона, чесъна, лука и дафиновия лист от пуйката.
В съда, в който се е готвила пуйката, на този етап първо се налива отделеният сок, добавя се нарязаният на кубчета запържен бекон, който е бил върху пуйката, лимонът, чесънът и лукът, които са се пекли вътре в пуйката.
Запържете с малко зехтин, розмарин и сушени домати. За аромат добавете задната част (опашката) и върховете на крилцата на пуйката, налейте малко вино, бренди и сока от пуйката. Варете 10 минути, докато течността намалее наполовина.
Нарежете всичко и го претриваме през сито. По желание може да добавите и орехи.
Сервирайте ястието горещо със сос и гарнитура от салата или печени картофи.
Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg