logo

Не мариновайте месото в тези продукти, ще го превърнете в отрова!

Не мариновайте месото в тези продукти, ще го превърнете в отрова!

Изборът на подходящ съд за мариноване също е много важен фактор, който влияе върху запазването на качеството и вкуса на месото

В разгара на лятото все по-често ни се иска да излезем сред природата, да се отпуснем и да се поглезим с нещо вкусно, приготвено на барбекю. 

И мнозина започват трескаво да мислят как да приготвят месото, така че да остане сочно и нежно.

Маринатата за барбекюто е важен компонент, който определя неговия вкус и сочност. Има обаче някои съставки, които не се препоръчват за мариноване, тъй като могат да превърнат месото в отрова. 

Между другото, каквато и марината да приготвите, изберете ли нискокачествено месо, няма как да се радвате на вкусно барбекю. 

Марината за крехко месо някога се правеше с винена напитка или оцет. След това домакините започнаха да добавят майонеза, кефир или кока-кола. Някои използват бира, минерална вода, сол и специална подправка за скара.

С тези прости трикчета ще забравите за миризмата на пържена риба в цялата къща

Червеното или бяло сухо вино, комбинирано със сол и подправки, е идеално за мариноване. За да стане месото още по-сочно, може да го мариновате с подправки, сол и се добавите малко лимонов сок.

Към маринатата може да добавите и малко газирана минерална вода. Месото се поръсва със сол и подправки, добавя се лимонов сок, разбърква се добре и се залива със силно газирана минерална вода.

Барбекюто ще стане още по-нежно, ако месото, овкусено с подправки, сол и лимонов сок, се залее с бутилка пенлива напитка.

Някои любители на барбекюто пък мариноват месото само със специално подбрани подправки и сол. Но с лимонов сок става по-вкусно!  

Опитните кулинари обаче са категорични: в маринатата не трябва да се добавят оцет, майонеза, кефир и кока-кола!

От оцетната киселина протеинът се свива и месото става по-жилаво. В големи количества оцетът е вреден за човешкия организъм, който трудно се справя с киселините. Ако обичате барбекю с лека киселинност, просто добавете лимонов сок.

Евтиният прах за пране ще пере по-добре от най-скъпия препарат, ето как

Диетолозите казват, че маринованото в майонеза месо става твърде мазно и тежко за храносмилане и с него рискувате да навредите на панкреаса и черния си дроб.  

Месото, мариновано в кефир, няма да ви навреди. Но няма да ви донесе и големи ползи. Месото е богато на протеини и желязо, а млечните продукти ще попречат на ефективното им усвояване от организма.

Колата съдържа лимонена и фосфорна киселини, които са в състояние да омекотят месото. То става крехко, но може да навреди на здравето. 

Изборът на подходящ съд за мариноване също е много важен фактор, който влияе върху запазването на качеството и вкуса на месото.

Медта или алуминият не се препоръчват за мариноване на месо, тъй като тези метали могат бързо да развалят продукта.

Алуминият може да реагира с киселинни продукти като лимонов или доматен сок, които често присъстват в маринатите. В резултат на това месото ще придобие метален и горчив вкус и ще стане негодно за консумация. 

Чугунените или керамични съдове също не са най-добрият избор, тъй като те нямат достатъчна киселинност за мариноване и могат да повлияят неблагоприятно на вкуса на месото.

Оризът се превръща в смъртоносна отрова, ако сторите това

За предпочитане са стъклените или пластмасови съдове, тъй като те имат необходимата киселинност и не взаимодействат с киселинните компоненти на маринатата. Освен това са лесни за почистване и са подходящи за многократна употреба. 

Ако искате да използвате метални съдове, за да мариновате месото, най-добре е да са от неръждаема стомана, тъй като този материал не реагира на киселини и сол. 

Като алтернативен избор някои готвачи препоръчват използването на дървени съдове. Те не абсорбират миризмите и вкусовете на съставките и могат да помогнат за запазване на вкусовите качества на месото. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Да бе да

Да бе да 28.07.2023 7:19

Копи пайст - поне да си бях да дали Труд да прочетете какво пише преди да публикувате

Поредната

Поредната 28.07.2023 7:20

Безсмислица в това списание