Депресията е сериозно психично заболяване, което засяга милиони хора по света. Това състояние може да бъде причинено от много фактори: генетика, житейски обстоятелства, мозъчна химия и други.
Но как ще реагирате, ако научите, че понякога сами си причинявате тези неприятни емоции? Да, точно така!
Сигурно сте чували, че когато някои хора са в депресия, ядат повече. Но знаете ли, че има няколко храни – по-специално пет, които сами по себе си може да ни тикнат към нещастни мисли и емоции.
„Група международни учени установиха, че въпросните храни могат да играят значителна роля в появата или обострянето на депресията“, казва д-р Рустем Садиков, който е диетолог, гастроентеролог и кандидат на медицинските науки.
Ето кои са въпросните пет храни, които предизвикват депресия:
Захар и сладкиши
Според експерта приемът на много захар може да накара хората да се чувстват изтощени, раздразнителни, а също така да наруши баланса на хормоните в тялото.
„Захарта е храна за най-простите гъбички, които, когато се размножават активно в червата, могат да потиснат активността на полезните бактерии и да повлияят на настроението, до мисли за самоубийство“, отбеляза лекарят, добавяйки, че преди всичко сладките и кифлите дразнят нервната система на децата.
Алкохол
Въпреки че алкохолът може да осигури временно облекчение от стреса и безпокойството, той все още е депресант, който засяга мозъка и централната нервна система, каза диетологът.
„Алкохолните напитки често пречат на производството на серотонин и други невротрансмитери, което може да доведе до чувство на депресия, тревожност и промени в настроението. Освен това те често се консумират в излишък и това може да причини хранителни дефицити и допълнително да влоши депресията“, коментира Садиков.
Продукти с кофеин
Кофеинът, както подчерта експертът, засилва дейността на симпатиковата нервна система, поради което може да предизвика раздразнителност, гняв, тревожност и дори тикове.
Продукти с аромати и подобрители на вкуса
Химически синтезираните аромати и подобрители на вкуса имат отрицателен ефект върху нервната система. Специалистът съветва да се отказват продукти, ако съдържат дълъг списък от хранителни добавки.
Това са храните, убийци на стреса, депресията и неприятните емоции
Индивидуални стимули
Има и продукти, които представляват заплаха за нервната система на определен организъм. Диетологът уточни, че те се откриват чрез изследване. За всеки пациент комплектът е индивидуален: може да бъде пилешко яйце, боб, фъстъци, мед, ягоди, глутен или мая.
„От друга страна е доказано, че някои храни имат защитен ефект срещу депресия. Смята се, че богатите на антиоксиданти храни, като плодове и горски плодове, предпазват от оксидативен стрес, който може да доведе до увреждане на мозъка и да допринесе за депресия.
Освен това е доказано, че храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сьомга и други мазни риби, имат положителен ефект върху мозъчната функция и настроението. Въпреки това, прекомерната консумация на богати на фруктоза плодове може да се сравни с консумацията на захар. Така че тук е важно да не прекалявате“, заключи Садиков. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!