Приготвянето на вкусна вечеря от птица, особено цяло пиле, е изкуство, което вероятно всяка домакиня иска да овладее.
Експерти от Simply Recipes споделиха пред Express с какво трябва да се намаже пилето, за да стане кожата му невероятно хрупкава и вкусна. По думите им, необходимата съставка може да се намери във всяка кухня, но малко хора я използват точно по този начин.
Специалистите препоръчват на домакините да обърнат по-голямо внимание на содата. Само една чаена лъжичка прах в комбинация с други подправки ускорява процеса на дехидратация на кожата.
Най-важното е да се разтопят всички мазнини. Само тогава ще постигнете желания резултат, категорични са готвачите.
Те отбелязват, че содата за хляб повишава нивото на pH на кожата, тя ще я покафенее по-равномерно и ще придобие толкова хрупкава коричка, че ще се изненадате. Визуално ще прилича на истинско пържено пиле, а не на печено във фурната.
Важно е също така да не пресушавате месото и да добавяте оптималното количество подправки, тоест да не разваляте ястието.
Рецепта за печено пиле на фурна
Специалистите дават и една изпитана рецепта за печено пиле на фурна, което става хем сочно, хем с хрупкава коричка.
Списък с продукти:
- цяло пиле
- слънчогледово олио
- червен пипер, къри, мед, горчица, смлян чесън, сол - по една супена лъжица
- смлян черен пипер (може да използвате смес) и сода - по една чаена лъжичка
Начин на приготвяне:
Вземете малка купа, сложете разтопения мед, горчицата и налейте слънчогледово олио. Добавете подправките, черния пипер, солта и содата и разбъркайте всичко старателно.
Измийте пилето и го подсушете добре с кухненска хартия. Това е задължително, в противен случай маринатата, която използвате, ще се стича по трупа.
Намажете птицата с приготвената смес от всички страни, отвътре и отвън и оставете в хладилника за час или за една нощ, за да може месото да се напои добре с подправките.
Сложете маринованото пиле в тава за печене, завържете краката с конец и покрийте крилцата с фолио, за да не изгорят. Печете във фурна, предварително загрята до 200-220 градуса 60 минути при температура 180-200 градуса, като периодично заливате месото със сок от дъното на тавата.
Когато месото е готово, може да се сервирате със зеленчуци или друга гарнитура.
Това е всичко! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg