logo

13 ранни симптома на рака, които жените игнорират най-много

13 ранни симптома на рака, които жените игнорират най-много

Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-голям е успехът за лечение и шансовете за ремисия

Ракът е едно от най-разпространените заболявания в света,  което непрекъснато взима жертви. 

Ранните му признаци често се маскират като симптоми на други заболявания и се пренебрегват от много хора. А колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-голям е успехът за лечение и шансовете за ремисия. 

Днес от jenata.blitz.bg ще ви посочим признаците, които всички пропускаме, и на които трябва да обърнем внимание и незабавно трябва да посетите лекар, за да не завърши всичко с фатален край. 

Кървене след менопауза

Няколко тъмни петна по бельото, които са се появили веднъж, по принцип могат да бъдат игнорирани. Но ако кървенето е повече или по-малко обилно и за дълъг период от време и още повече - ако това не е единичен случай, незабавно се консултирайте с лекар.

Експерти обясниха защо жените се разболяват от рак по-често от мъжете

Кървенето след менопауза е един от ранните симптоми на рак на матката или яйчниците и не трябва да се пренебрегва.

Ранички в устната кухина

Незарастващите ранички, бели или червени петна по венците и езика, болезнените венци, подуването или изтръпването на челюстта - всичко това е повод да възможно най-скоро да потърсите лекарска помощ. 

Факт е, че ранните признаци на рак на ларинкса и устната кухина се проявяват по този начин. И е изключително важно по най-бързия начин да се постави точната диагноза и да се започне лечение.

Подуване на корема

В определени дни от цикъла почти всяка жена се сблъсква с този проблем, но ако неудобството не изчезне след края на менструацията и в същото време е придружено от редовен запек, това може да е признак, че имате рак на яйчниците.

Всички използваме тези 7 неща, а те причиняват рак

Друг симптом, който не трябва да се пренебрегва, е загубата на апетит или необичайно бързо засищане.

Нарушение на редовността на менструацията

Нарушен цикъл, твърде оскъдни или необичайно обилни менструации, както и болки в областта на таза, са симптоми, които предупреждават за рак на матката, яйчниците или други органи на репродуктивната система.

Постоянна кашлица

Кашлица, която не отшумява в рамките на три седмици и не е придружена от обичайните симптоми на остри респираторни вирусни инфекции като хрема или възпалено гърло, е причина възможно най-скоро да отидете на лекар и да си направите флуорография. 

Освен за рак на белите дробове, кашлицата може да е признак за развитие на левкемия, така че не пренебрегвайте сигналите и бързо потърсете помощ!

Болки в корема и гадене

Разстроен стомах или хранително отравяне е често срещан недъг, който най-често приписваме на всякакъв дискомфорт в областта на корема.

Сензационно: Откриха естествен лек за рака!

Ако спазмите и болките станат постоянни и няма облекчение, а чувството на гадене се превърне в постоянен спътник, непременно се консултирайте с лекар. Това може да е симптом на левкемия или рак на хранопровода, черния дроб, панкреаса или колоректален рак.

Чести "настинки"

Ако се чувствате нормално, но хващате всеки вирус или често вдигате висока температура, не отлагайте посещението си при лекаря. Честите "настинки" и треска са един от първите симптоми на левкемия.

Затруднено преглъщане

Имате усещането, че в гърлото ви е заседнала буца, която по никакъв начин не можете да преглътнете?Ако това продължава няколко дни, потърсете спешно лекарска помощ. Затрудненото преглъщане е признак на няколко форми на рак наведнъж - на гърлото, стомаха и дори на белите дробове.

Лекар разкри какво са яли хората, победили рака в последен стадий

Някои нарушения на щитовидната жлеза също могат да предизвикат усещането за "буца в гърлото".

Необясними синини

Една синина, за която не можете да намерите обяснение, най-вероятно не е причина за безпокойство. Но ако мистериозните натъртвания се случват често, не забравяйте да посетите лекар, особено ако по ръцете или пръстите ви се появят тъмни петна. Това може да е проява на започваща левкемия.

Загуба на тегло 

Внезапната и необяснима загуба на тегло често е причина за радост. Междувременно всяка немотивирана загуба на тегло е признак за някакъв проблем в организма, който си струва да бъде обсъден със специалист.

За съжаление, загубата на тегло е ранен симптом за много форми на рак - на хранопровода, на черния дроб, на панкреаса, както и за левкемия и лимфоми. 

Хронична умора 

От време на време всички се шегуваме, че колкото повече напредват годинките, толкова по-уморени се чувстваме. Но ако тази шега се превърне в истина, е добре да отидете на лекар. 

Уж безобидни симптоми, които обаче алармират за рак

Най-вероятно това няма нищо общо с рака, но е важно да запомните, че хроничната умора е симптом, включително и за левкемия.

Постоянно главоболие 

Ако никога не сте имали мигрена, а сега редовно страдате от главоболие, се обърнете към специалист. За съжаление, честото главоболие предупреждава за развитието на рак на мозъка или за левкемия. И не забравяйте: главоболието не трябва да се толерира или "потиска" с болкоуспокояващи! 

Кръв в изпражненията

Най-често тази неприятност се причинява от относително безвредни заболявания като хемороиди. Но все пак трябва да посетите лекар, особено ако сте над 50 години, за да изключите рак на дебелото черво. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай