Внимание: Това са най-опасните подправки за готвене, ползваме ги всеки ден!

Внимание: Това са най-опасните подправки за готвене, ползваме ги всеки ден!

Оказва се, че истинските вредители се намират в почти всяка домашна манджа.

Често храната е безвкусна, когато не съдържа подходящите подправки. Дори хората, които са на строги режими си позволяват да подправят ястията си, за да имат някакъв вкус. 

За всеки е известно, че някои неща в големи количества могат да бъдат много вредни. Оказва се обаче, че истинските вредители се намират в почти всяка домашна манджа. 

Кой от нас си е мислил, че подправките могат да навредят на тялото. Кои от тях са най-коварни в това отношение?

Карамфил
Често се добавя към месни и рибни ястия, печива. Но малко хора знаят, че карамфилът причинява силна сънливост. Той е успокоително. Ако го поставите в минимално количество, вие, разбира се, няма да почувствате нищо. Но ако дозата се окаже твърде голяма, тогава ще започнете да се прозявате с всички произтичащи от това последствия.

Рецепта: Тази бабина супа бори всички вируси, у дома я обожават

Канела и индийско орехче
Препоръчват се да се слагат в сладкиши и десерти. Но и двете подправки стават опасни в случай на предозиране - злоупотребата им може да доведе до конвулсии и дори конвулсии.

Розмарин
Вероятно мнозина са чували, че тази подправка има подмладяващи свойства. Но розмаринът категорично не трябва да се използва по време на бременност - това може да доведе до неволно свиване на матката и спонтанен аборт или преждевременно раждане. Розмаринът има и диуретично действие и натоварва сериозно бъбреците. Не трябва да се използва от хипертоници, тъй като повишава кръвното налягане.

Мента
Ментата се счита за полезна и успокояваща. Но ако го добавите в малки дози, това може да причини летаргия, а в твърде големи - превъзбуда или безсъние. Освен това ментата дразни стомашната лигавица, което може да доведе до обостряне на гастрит или язва.

Ядете всеки ден мандарини? Внимавайте, опасни са!

Шафран
Когато използвате шафран, трябва стриктно да спазвате нормата. И така, само пет грама от тази билка могат да отровят тялото. Симптомите на отравяне са слабост, повръщане и дори кървене. Десет грама могат да провокират спонтанен аборт при бременни жени и то по всяко време. Ето защо е по-добре да купувате шафран изключително в опаковки, които ясно показват дозата.

Горчица, чесън, люта чушка
Всички тези пикантни и лютиви подправки имат своите ползи за здравето. Въпреки това, те са забранени за употреба при редица заболявания на стомашно-чревния тракт - например хроничен гастрит или дуоденална болест. Не се препоръчват при хипертония, тъй като повишават кръвното налягане. Запомнете - ако стомахът или сърдечно-съдовата ви система не са в ред, всякакви лютиви подправки са ви противопоказни!

Да, не забравяйте, че изкуствени подправки има и в различни готови супи и полуфабрикати. Ако искате да поддържате здравето си, по-добре е да готвите сами ястия от натурални продукти. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Капитана

Капитана 11.02.2023 12:35

Тази статия е пълен бълвоч.Няма опасна подправка, природата ни е дала всичко наготово стига да се научим как да го ползваме.Природата е наша майка, тя никога не би направила нещо да ни навреди!

Кака ,Mara

Кака ,Mara 12.02.2023 2:22

Ало,чесън сваля кръвното!