logo

Каква е тайната на ултразвуковите прегледи при фетален специалист – I част

Каква е тайната на ултразвуковите прегледи при фетален специалист – I част

Статията е подготвена със съдействието на специалистите от сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Съвременните тенденции и наложения в Европа модел на майчино-фетално здравеопазване изискват грижата за бъдещата майка и носеното от нея дете да се случи в партньорство между проследяващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина. Високоспециализираните ултразвукови прегледи при феталния специалист изискват сериозна подготовка и познания и се извършват с помощта на модерна ехографска апаратура със специални технически характеристики.

Тези прегледи се провеждат в точно определени срокове от бременността, като дават много детайлна информация за липсата на генетични увреждания, за формирането на органите и за цялостното здраве на развиващото се бебе, която не може да бъде получена чрез рутинната ултразвукова диагностика при проследяващия акушер-гинеколог.

Вижте какви изследвания трябва да направи всяка бременна жена при сертифициран специалист по фетална медицина през 9-те месеца.

Първи триместър скрининг тест за хромозомни аномалии

Първият такъв преглед е в периода 11–13 гестационна седмица, когато се прави първи триместър скрининг тест за хромозомни аномалии. По този начин се получава важна информация за нормалното развитие на плода и самата бременност още в самото ѝ начало.

Изследването се препоръчва при всички бременни в посочения период както при едноплодна, така и при двуплодна бременност. Освен че дава информация за риска от хромозомни аномалии, тестът спомага за откриването на големи анатомични дефекти при плода. При високорискови пациентки за раждане на дете с аномалии може да се пристъпи към модерните неинвазивни тестове за изследване на фетална ДНК.

Чрез първия триместър скрининг теста се определя рискът на плода за синдромите на Даун, Едуардс и Патау. Самият преглед включва ултразвуково изследване на плода и кръвно изследване на бременната. Параметрите от ултразвуковата диагностика и резултатите от изследването на майчината кръв се комбинират в специализирана софтуерна програма и се изчислява рискът за вродени генетични аномалии. Ултразвукото изследване на нухалната гънка с теста за хромозомни аномалии през първия триместър могат да открият отклонение при 90–95% от изследваните случаи.

Tест за прееклампсия

Фокусът на майчино-феталната медицина не са единствено хромозомните и структурните заболявания. В съвременната добра практика специалистите по фетална медицина следят и за други състояния, които биха причинили сериозни усложнения и биха застрашили бременната и бебето. Изследването за прееклампсия се прави точно тогава, когато се правят тестовете и за хромозомни заболявания между 11–13-ата гестационна седмица. За бременните въвеждането на скрининг за прееклампсия е само от полза и не води до усложняване на пренаталната грижа. Допълнителният биохимичен маркер се измерва от същата кръвна проба, взета при теста за хромозомни аномалии.

Фетална морфология

Следващият препоръчителен ултразвуков преглед при специалист по фетална медицина е в периода 19–23-а г.с. Това е времето, когато се извършва ехографското изследване за фетална морфология на плода. Феталният специалист преглежда подробно развитието на бебето, за да се изключат всякакви структурни дефекти. Чрез феталната морфология специалистите и бъдещите родители се уверяват, че сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето са се развили правилно. Допълнително се проверява нормалното функциониране на плацентата и се прави прогноза за възможен риск от прееклампсия или от развитие на малък за гестационната възраст плод. При тези случаи специалистите по фетална медицина правят препоръка за вида и срока на раждането и прогноза за дългосрочните шансове за правилното неврологично развитие на бебето.

Съвсем скоро очаквайте втората част на статията, когато ще Ви разкажем за последното изследване при специалист по фетална морфология и ще ви разкрием кой следи за пренаталната диагностика на вродените сърдечни аномалии.

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?

5 дни в инкубатор – един от пътищата към двете чертички

От ембриотрансфера до теста за бременност

Алгебра на зачеването

Какво е важно да следим по време на бременността с

Пътеводител на проследяването на гестационни седмици

Време е ембрионът да се превърне в плод

 

Коментирай