logo

Пътеводител на проследяването на гестационни седмици

Пътеводител на проследяването на гестационни седмици

Как започва бременността?

Разказахме ви какво е важно да следим по време на бременността си, като набелязахме ключови моменти, изследвания и прегледи, които са важни за здравето на всяка майка и нейното бебче. Когато обаче видим двете чертички, със сигурност ни връхлитат куп въпроси, повечето от които касаят първите стъпки от бременността. В тази статия ще се опитаме да отговорим на част от тях, тъй като тя е посветена именно на първите прегледи и изследвания след установяването на бременност.

Как се мери бременността?

Въпреки че се приема, че най-важният период в живота на жената продължава 9 месеца, от медицинска гледна точка това са 40 седмици, наречени гестационни (г. с.). Те се равняват на 10 лунарни месеца или на около 280 дни. Началото на първата гестационна седмица съвпада с началната дата на последната редовна менструация, а не с предполагаемата дата на зачеване. Практически забременяването се случва около втората г. с., а бъдещите родители могат да разберат, че очакват бебе, около четвъртата. В домашни условия това става чрез уринарен тест за бременност, който може да бъде закупен от всяка аптека. За да даде адекватни резултати, той се прави около 12–14 дни след предполагаемото зачеване. След положителен резултат, нов уринарен тест може да бъде направен за сигурност и повторно потвърждение 48 часа след първия или пък да се направи кръвно изследване. 

След положителния тест за бременност жената трябва да стартира прием на фолиева киселина, ако не е започнала още с подготовката за зачеване. 

Кога да посетим лекаря?

Препоръчително е след положителен тест за бременност първият преглед при акушер-гинеколог да се насрочи поне една седмица след закъснението на месечния цикъл (5 г. с.). Тогава бременността вече може да се установи при ултразвуков преглед. В този период в повечето случаи може да се види плодният сак, но още е рано за визуализиране на ембриона и за най-емоционалния момент – първият звук от сърчицето на бъдещото бебче.

Втората женска консултация с ултразвук обикновено се назначава две седмици след първото посещение при акушер-гинеколога – около 7 г. с. Тогава се снема анамнеза за минали и настоящи заболявания, коментира се и наследственият фактор. Изчисляват се срокът на бременността и вероятният термин на раждане спрямо датата на последната редовна менструация. Мерят се показатели като ръст, тегло и артериално налягане на бъдещата майка. Ултразвуковата диагностика по време на този преглед се извършва през влагалището и обикновено тогава се регистрира наличието на сърдечна дейност на плода, както и точното му място в матката. По този начин се установява нормално развиващата се бременност. 

С този преглед започва ежемесечното следене на състоянието на бъдещата майка и развитието на бебчето. Проследяването продължава с рутинни лабораторни изследвания, които включват пълна кръвна картина, урина и скорост на утаяване на еритроцитите. Допълнително може да се назначат онкоцитонамазка и микробиология на влагалищния секрет. С всеки следващ месец бебчето нараства, а с него и вълнението на майката. Но тя трябва да следи какво ѝ предстои, какви прегледи трябва да извършва в определени гестационни седмици, за да може да се радва на спокойна бременност, която да завърши с раждането на здраво бебче. 

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?

5 дни в инкубатор – един от пътищата към двете чертички

От ембриотрансфера до теста за бременност

Алгебра на зачеването

Коментирай