logo

Време е ембрионът да се превърне в плод

Време е ембрионът да се превърне в плод

Представихме ви първите стъпки, които очакват бъдещата майка след установяването на очакваната бременност – кога е време за среща с акушер-гинеколог, както и кога ще бъде установено, че бие най-вълнуващото сърчице.

 

Всъщност през първия триместър от бременността бъдещата майка започва все по-осезаемо да усеща растежа на новия живот в себе си. Лекарите все още го наричат ембрион, но скоро предстои това да се промени. В края на първото тримесечие тялото на жената започва да се променя – възможно е бъдещата майка да изпитва гадене, отпадналост, умора, раздразнителност. Продължителността и интензивността им са строго индивидуални, но специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ препоръчват на бъдещите майки и техните близки да се заредят с поне няколко седмици търпение.

 

През 8 г. с. бъдещото бебче вече е с размери е около 22–24 мм. В околоплодния мехур от трите слоя на ембриона започват да се оформят ключови елементи. От външния му слой (ектодерма) се изграждат нервната система и кожата, от средния (мезодерма) – костите, мускулите, кръвоносните съдове и част от половите органи, а от вътрешния (ендодерма) – вътрешните органи. След 9 г. с. вече не говорим за ембрион, а за плод и при всеки следващ преглед вниманието на медицинския екип, следящ бременността, се фокусира както върху здравето на бъдещата майка, така и върху развитието на нейното нарастващо бебче.

 

Всеки преглед при проследяващия акушер-гинеколог (т.нар. женска консултация по време на бременността) вече ще включва ултразвукова диагностика, и още – измерване на теглото, алтериалното налягане, обиколката на корема на бременната, както и проследяване на нормалното развитие на плода. При наличие на придружаващи заболявания на бременната, проследяващият лекар ще я насочи към консултации със съответните специалисти, ако такива се налагат. До 22-26 г. с., ако бременността протича нормално, проследяването ще се извършва с прегледи от акушер-гинеколог веднъж месечно, рутинни лабораторни изследвания и прегледи при специалист по фетална медицина в точно определени времеви интервали.

 

По време на цялата бременност проследяващия лекар може назначи имунохематологично изследване (ако жената не е провеждала такова), чрез което да се определят кръвната ѝ група и резус факторът. Допълнително по преценка може да се назначи изследване на микробиология на влагалищен секрет. На бременни жени, които имат контакти с домашни любимци, по преценка на проследяващия лекар може да се назначат изследвания за токсоплазмоза или други зоонози.

 

Време е бъдещата майка да помисли и за първия важен тест пред бебчето – първи триместър скрининг тест, за който ще ви разкажем в някоя от следващите ни статии.

 

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?

5 дни в инкубатор – един от пътищата към двете чертички

От ембриотрансфера до теста за бременност

Алгебра на зачеването

Какво е важно да следим по време на бременността с

Пътеводител на проследяването на гестационни седмици

 

 

Коментирай