logo

3 популярни напитки, които съсипват метаболизма

3 популярни напитки, които съсипват метаболизма

Експертите са категорични: по-добре се откажете от тях

На пръв поглед някои напитки изглеждат здравословни, или поне безвредни. В действителност обаче са много опасни.

Те съдържат подсладители, консерванти и различни добавки и могат да причинят наддаване на тегло и дори да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Специалистите са категорични, че повечето напитки, които приемаме, изобщо не се вписват в основите на хармоничната диета. Но тези, за които днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем, са изключително опасни за метаболизма, защото на пръв поглед не изглеждат толкова вредни в сравнение с всички останали. 

Става въпрос за напитките, които съдържат кофеин.

Смята се, че кофеинът е полезен при отслабване, защото активира метаболизма, в някои ситуации намалява чувството на глад и като цяло ободрява.

Тези напитки правят чудеса с нервите и тялото

Въпреки това, ако кофеиновите напитки съдържат много допълнителни съставки, ползата от основния компонент се свежда до нула. И дори започва да носи негативи.  

Кафе с добавки

Много е неприятно, когато след чаша капучино с ароматен сироп почувствате дискомфорт и тежест в стомаха. Това е така, защото сиропите, топингите, млякото и сметаната повишават съдържанието на захар, мазнини и калории в кафето.

От гледна точка на нутрициологията, тези компоненти не се усвояват с кофеина и стават причина за влошаване на състоянието и забавяне на метаболитните процеси в организма.

Енергийни напитки 

Енергийните напитки са предназначени да ви заредят с нови сили. Ефектът им обаче бързо отслабва и за да се почувствате по-добре, трябва да изпиете още една. 

А сега си представете: една кутийка класическа енергийна напитка съдържа около 250 калории и 50 грама въглехидрати. Това е приблизително същото количество като в средна опаковка чипс или шоколадово десертче.

Внимание, тези напитки причиняват рак!

"Освен добавената захар и изкуствените оцветители, енергийните напитки съдържат твърде много кофеин. Количеството е такова, че не засилва метаболизма ни, а му действа разрушително", предупреждава експертът по хранене Джоан Уен. 

Подсладен чай 

Тук също всичко е ясно: чаят с добавен мед, захар, сиропи и други подсладители не носи никаква полза на организма. Захарта е прост въглехидрат и бързо се абсорбира в кръвния поток, причинявайки инсулинови скокове и следователно нарушаване на обмена на веществата.

Ако ви е трудно да пиете чай без добавки, опитайте да го подправите с малко кардамон, карамфил или канела. Не забравяйте да добавете и пресни или сушени билки като мента, лайка и всичко, което има в кухненския ви арсенал. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай