logo

Каква е тайната на ултразвуковите прегледи при фетален специалист – II част

Каква е тайната на ултразвуковите прегледи при фетален специалист – II част

Статията е подготвена със съдействието на специалистите от сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев"

Съвременните тенденции и наложения в Европа модел на майчино-фетално здравеопазване изискват грижата за бъдещата майка и носеното от нея дете да се случи в партньорство между проследяващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина.

 

Високоспециализираните ултразвукови прегледи при феталния специалист изискват сериозна подготовка и познания и се извършват с помощта на модерна ехографска апаратура със специални технически характеристики. Тези прегледи се провеждат в точно определени срокове от бременността, като дават много детайлна информация за липсата на генетични увреждания, за формирането на органите и за цялостното здраве на развиващото се бебе, която не може да бъде получена чрез рутинната ултразвукова диагностика при проследяващия акушер-гинеколог.

Вижте какви са важните изследвания, които  трябва да направи бременната жена при сертифициран специалист по фетална медицина през третия триместър от бременността за едно качествено проследяване.

 

Късна фетална морфология

Последният ултразвуков преглед при специалист по фетална медицина е в 30-32 г.с. Тогава се извършва т.нар. късна фетална морфология с доплерово изследване, чрез която се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността. Това се прави с доплерова ултразвукова диагностика, даваща информация на кръвотока в различни съдове на развиващото се бебе, на пъпната връв и маточните артерии. По време на този преглед отново се прави оценка на различните органи и системи на плода. В този срок на бременността се извършва оценка как се чувства бебето в майчината утроба и се установява, ако има някакви усложнения, които да изискват повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог или екипа, който ще води раждането.

Според европейските стандарти за качествен пренатален скрининг описаният преглед при специалист по фетална медицина в периода 30-32 г.с. е препоръчителен за всяка бременна жена.

При необходимост също може да бъдете насочени и към допълнителен високоспециализиран преглед – фетална ехокардиография.

 

Какво прави феталният кардиолог

Феталната ехокардиография изследва позицията, размера, структурата, функцията и ритъма на сърцето на бебето, намиращо се в майчината утроба. Изследването използва двуизмерна ехокардиография (2D), доплер за оценка на кръвотока през сърдечните клапи и съдове, цветно кодиран доплер, визуализиращ различни цветове на монитора за по-точно определяне на посоката на кръвотока. Пренаталната диагностика на вродените сърдечни аномалии дава възможност да се предотвратят част от усложненията, свързани с по-късното поставяне на диагноза след самото раждане. Изследването се препоръчва при аномалии на сърцето на плода, установени по време на рутинен ултразвуков преглед от акушер-гинеколог, при фамилна обремененост, при нарушения на сърдечната честота на плода или ритъма, при аномалия на друга основна система от органи, при заболявания на бременната като диабет, фенилкетонурия и други, както и при прием на някои лекарства от жената по време на бременността, при хромозомни аномалии, свързани с вродени сърдечни заболявания. Най-подходящото време за извършване на цялостна фетална ехокардиография е 18–22 гестационна седмица.

Описаните прегледи при специалист по фетална медицина са интегрална част от качественото проследяване на една бременност. Те дават голямо спокойствие както на самата бременна, така и на проследяващия акушер-гинеколог, че бременността протича нормално, а бебето се развива добре.

Ако сте пропуснали, прочетете  ТУК  първата  част на статията, където Ви информираме за първите изследвания при специалист по фетална морфология и защо е важен скринингът за прееклампсия през първия триместър на бременността.

 

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?

5 дни в инкубатор – един от пътищата към двете чертички

От ембриотрансфера до теста за бременност

Алгебра на зачеването

Какво е важно да следим по време на бременността с

Пътеводител на проследяването на гестационни седмици

Време е ембрионът да се превърне в плод

Каква е тайната на ултразвуковите прегледи при фетален специалист – I част

 

Коментирай